Društvo

HAOS U CRNOJ GORI: Vučićevi batleri i sobarice rasturaju zemlju koja je bila najbliže EU

U Podgorici se danas održava protest u organizaciji pokreta "Ima nas", zbog aktuelne političke situacije u Crnoj Gori. Ranije je novinarka iz Crne Gore Tamara Nikčević izjavila da je ta država “na ivici sukoba” i da je “na ivici da nestane”.

“Sve institucije su planski srušene. Na delu je bukvalno državni udar. Rastura se jedna država koja je 2020. godine bila lider u EU integracijama. Isključivo jedna strana i satanizacija”, kazala je Tamara Nikčević na tribini “Autonomija – sloboda znači odgovornost” u okviru manifestacije “Dani Srđana Aleksića” u Banjaluci.

Jutros od ranih jutarnjih časova glavne saobraćajnice u Podgorici su blokirane, a veliki broj građana nalazi se ispred Skupštine Crne Gore, javlja Anadolu Agency (AA).

U glavni grad Crne Gore pristižu na stotine automobila iz svih krajeva države. Planirano je održavanje autokolone.

Skupština Crne Gore danas će ponovo glasati o izmjenama Zakona o predsjedniku, kojima se oduzima dio nadležnosti predsjednika države. Iz Venecijanske komisije su uputili mišljenje da se ne glasa za ovaj zakon, jer se na taj način krši Ustav države, a slično su ponovili i brojni zvaničnici Evropske unije. Za ovaj zakon, kako su najavili, uprkos apelima iz EU-a, glasaće proruski Demokratski front, SNP, Demokrate, dok je neizvjesno kakav će stav zauzeti URA.

Organizatori protesta su najavili da će planirati svoje naredne korake na osnovu toga kako će se odvijati glasanje u Skupštini.

 Pokret IMA NAS odlučan je u svojoj namjeri da istraje u odbrani institucija sve do ispunjavanja zahtjeva koje smo istakli, a koji kako smo imali prilike da vidimo prethodnih dana, u potpunosti korespondiraju sa stavovima naših evropskih partnera. Naglašavamo da će današnji protest kao i svi prethodni i budući biti mirni, civilizovani i dostojanstveno ali da ćemo pokazati odlučnost i istrajavanje u odbrani ustavnog poretka”, navode iz Pokreta.

Pozivaju sve građane da prate njihova uputstva i da ne nasijedaju na eventualne provokacije.

“Pobijedićemo odlučnošću, istrajnošću na civilizovan i pristojan način”, zaključuju u Pokretu IMA NAS.

Crnogorski pisac i novinar Aleksandar Nikolaidis ovome je posveti kolumnu.

Crnogorska će posluga Aleksandra Vučića suludi zakon o predsjedniku usvojiti ne uprkos tome što je neustavan; nego baš zato. Usvojiće ga ne uprokos tome što je Venecijanska komisija zatražila da ne bude usvojen; nego baš zato. Ne uprkos tome što Crnu Goru ustavna i politička kriza udaljava od Evropske unije; nego baš zato.

Vučićevi će crnogorski batleri, sobarice i stajski radnici načiniti svaki korak koji ovu državu gura dalje ka praznoj suverenosti i dublje u političku, kulturnu, duhovnu i ekonomsku ovisnost o Srbiji. Ako to obesmišljava – a obesmišljava – ideju nezavisne Crne Gore, nema tog kreveta koji neće rado pospremiti; nema tog obroka koji neće ponizno servirati; nema te balege koju neće gordo prevrnuti.

Protivljenje rečenom zakonu koju izražavaju podgoričke ambasade “naših zapadnih prijatelja” ne znači ništa. U pitanju je tek predstava, tek performans. “Ne” je upućeno crnogorskim vlastima; ali je “da” upućeno vlasniku crnogorskih vlasti. Aleksandar Vučić destabilizuje Balkan zato što mu je to dopušteno. Zato što su “naši zapadni prijatelji”, umjesto da obuzdaju balkanske nacionalizme, odlučili da te nacionalizme nahrane. U središte njihove arhitekture novog Balkana postavili su trougao Zagreb-Beograd-Tirana, a ostatak Balkana podijelili na interesne zone toga trougla. Crna Gora je interesna zona Beograda, jednim dijelom Tirane. To ima i ime: “srpski svet”. Ima i formu: “Otvoreni Balkan”.

Ta se politika odvija pod parolom: “glavni problem regiona je korupcija”.

Tvrdim vam: na fakultetima će se izučavati predmet “Uticaj antikorupcijske borbe na stvaranje Velike Srbije – od “Afere Agrokomerc” do danas, stoji u kolumni koju u cijelosti možete pročitati ovdje: Čisto da se podsjetimo: među zapadne vrijednosti spadaju i asimilacija i imperijalizam. Vučić baštini oboje - CdM

Povezani članci