Društvo

FILM PROBUDIO TUŽIOCE: Jeziva priča o smrti bebe Sare

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je predmet i pokrenulo istragu u vezi sa slučajem smrti bebe Sare, novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina iz Banje Luke, koja je 2018. godine preminula u UKC Repblike Srpske.

Istraga je pokrenuta nakon otkrića Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikazanih u dokumentarnom filmu 'Gdje je Sara?', a koje se tiču DNK analize posmrtnih ostataka dvije bebe za koje je vještačenjem utvrđeno da ne pripadaju biološkim roditeljima, odnosno Aleksandri Blagojević i Nataši Stijak.

 "Povodom informacija objavljenih u dokumentarnom filmu 'Gdje je Sara?' na portalu Centra za istraživačko novinarsto, tužilaštvo je po službenoj dužnosti formiralo u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjera iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti”, rekla je portparol OJT Banjaluka Maja Đaković Vidović.

Nakon što je objavljeno da je otvoren predmet, oglasio se i UKC RS.

"Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film ”Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti. Moramo da naglasimo da se u UKC Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije", saopćio je UKC RS.

Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji, naglašavaju da je nezahvalno komentarisati istu.

 "Ne možemo da se ne otrgnemo utisku da je navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema RS i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, navode u UKC-u.

Ističu da sa sigurnošću mogu reći da su u ovom slučaju ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama.

"Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18)", saopćio je UKC.

Film kojeg je snimio CIN prikazuje jezivu priču i borbu roditelja sa saznaju sudbini svoje preminule bebe. Niti znaju kako je umrla niti gdje je pokopana. Film pogledajte u nastavku:


 

Povezani članci