Društvo

DIŽE SE KUKA I MOTIKA: 200 traktora stiže u jedan grad, na proteste pozvani borci i građani

Poljoprivrednici iz bijeljinskih sela će danas između 10 i 11 sati, traktorima krenuti ka centralnom mjestu okupljanja – platou Agrotržnog centra gdje će u 12 sati biti održan veliki protest. 

Sve je utegnuto i spremno za proteste, kaže za Agroklub, Savo Bakajlić, predjsednik Udruženja poljoprivrednika “Sela Semberije i Majevice”.

“Doći će 200 traktora na plato. Pozvali smo i građane, penzionere i boračke organizacije da nam se pridruže, jer svi oni su pogođeni poskupljenjima hrane i strahuju od još većeg rasta cijena“, navodi Bakajlić.

Farmeri izlaze na ulice s ciljem zaštite domaće proizvodnje, traže uvođenje plavog dizela, carina i prelevmana kako bi bili konkurentni sa EU proizvođačima, ali zbog i naplate poreza na dohodak za 2021. i 2022., o čemu su obaviješteni početkom ove godine, za koju poreska uprava tvrdi da nije riječ o retroaktivnoj naplati.

“Na proteste izlaze i kuka i motika. Podržat će nas veliki broj građana, jer vidi narod da će ostati bez hrane“, ističe naš sagovornik.

Podršku poljoprivrednim proizvođačima u Bijeljini daće i Udruženje poljoprivrednika FBiH te Udruženje “Žito” iz Odžaka, čiji će predstavnici Nedžad Bićo i Juro Kopačević, sa Bakajlićem potpisati sporazum o zajedničkom zastupanju poljoprivrednika iz cijele BiH, a što se najviše odnosi na borbu protiv uvozničkog lobija.  Agroklub

Povezani članci