Društvo

ČUDO NA ISTOKU BOSNE: Bh. kompanija predstavila motor kakav svijet još nije vidio

Na inicijativu premijera BPK Goražde Edina Ćulova, jučer je u Goraždu u organizaciji kompanije Lift Consulting d.o.o. iz Sarajeva, upriličena prezentacija inovativnog Green power motora namjenjenog za rad i proizvodnju viška električne energije, a koji bi eventualno mogli proizvoditi zainteresovani goraždanski privrednici.

Cilj prezentacije je dati više informacija o ovom patentu, a njegovim karakteristikama na prezentaciji ispred kompanije govorio je Selim Kovačević, a prezentaciji je prisustvovao i predsjednik Privredne komore BPK Goražde Dževad Terović.

Radi se o inovativnom uređaju, posebnog dizajna koji je zaštićen, patentiran i spreman za proizvodnju.

– Prvo smo krenuli u proizvodnju prototipa, koji je testiran u Sloveniji i u BiH tako da je već spreman za proizvodnju. Prednost ovog proizvoda ogleda se u činjenici da u budućnosti sve više težimo ka zelenoj energiji, a ovakav motor ne postoji nigdje u svijetu, koji u isto vrijeme vrši rad i proizvodi električnu energiju, koju možemo distribuirati u bilo koje uređaje i bilo koje potrošače – kazao je Kovačević.

Kako je naglasio, opredjeljenje ove kompanije bilo je prvenstveno ovaj patent ponuditi BPK Goražde, zahvaljujući dobroj saradnji sa premijerom, a kako je poznato opredjeljenje Vlade BPK Goražde je da kroz investicijsko ulaganje u razvoj proizvodnje nastavi stvarati bolje uvjete za život svih građana na cijelom području BPK Goražde.

Povezani članci