Društvo

BURA ZBOG SREBRENICE: Rampa u Potočarima za mađarskog šefa diplomacije

Udruženja Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje „Žena Podrinja“, Udruženje Srebreničke majke i Udruženje Žene Srebrenice poslali su pismo ministru vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske Peteru Szijjartu, a nakon najave iz Budimpešte da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN-u.

Pismo prenosimo u cijelosti.

"Poštovani gospodine Szijjártó,

Vašom odlukom da Mađarska neće podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici na generalnoj Skupštini UN, duboko ste uvrijedili žrtve genocida i svrstali Mađarsku u malu grupu zemalja koje se odriču civilizacijskih tekovina.

Važno je istaći da priča o odgovornosti srpskog naroda dolazi isključivo od Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Nikada niko, osim njih i njihovih sljedbenika, nije optužio i nazvao srpski narod genocidnim.

Nisu to učinile ni presude UN sudova.

Sudovi koje je osnovao UN, poput MKSJ-a i MSP-a (Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde), utvrdili su odgovornost pojedinaca za počinjene ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine.

Vašim postupkom riskirate stvaranje neodgovorne atmosfere koja ne doprinosi pomirenju i suočavanju s prošlošću.

Izražavamo naše žaljenje zbog vaše odluke da ne podržite Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Takođe, želimo vas upoznati da svako ko negira presude UN sudova nije dobrodošao u Srebrenicu, niti na mjesto stravičnih zločina koje su sudovi označili kao genocid", stoji u pismu.

Povezani članci