Društvo

BRISANJE DŽAMIJA KAO SLOBODA GOVORA: Sveučilište brani sporni plakat, MUP-u prijavili prijetnje

Nakon što je plakat ljetne škole Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru izazvao velik broj negativnih komentara, ali i upućenih prijetnji, iz ove visokoškolske ustanove navode kako je potpuno benigan, i od IPSA-e odobren prikaz Staroga mosta, izazvao mržnju, prijetnje, dezinformacije i difamiranje Filozofskoga fakulteta, ali i Sveučilišta u Mostaru.

“Plakat ljetne škole u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i IPSA-e (International Political Science Association) koji je generirao program umjetne inteligencije sa središnjim motivom simbola grada Mostara – Staroga mosta izazvao je histeriju dijela medija i politika u BiH. Nevjerojatno je kako šovinistički pogled zamuti perspektivu, kako olako imputira tendenciozne namjere i motive koji tobože stoje u pozadini”, navodi se u priopćenju Filozofskog fakulteta.

Dodaje se kako još više razočaravaju pokušaji da se Filozofski fakultet pred partnerimaa iz IPSA-e diskreditira kao obrazovna institucija koja promiče međunacionalnu i međuvjersku netrpeljivost.

Posebno obeshrabruju silne količine izljeva mržnje, dodaje se u priopćenju, kako od dijela medijskih i političkih djelatnika, tako i od građana izrečenih u komentarima na različitim medijskim portalima.

Među tim komentarima i oni u kojima se poziva na rušenje i uništenje Filozofskog fakulteta i Sveučilišta u Mostaru kao jedinog javnog sveučilišta na hrvatskom jeziku u BiH. Takve prijetnje Filozofski fakultet prijavio je MUP-u HNŽ.

“Hajka koja je pokrenuta je izravan udar na autonomiju Sveučilišta. Ona predstavlja i udar na slobodu izražavanja što su osnovne europske vrijednosti. Jasno je da mnogi spomenuti medijski i politički djelatnici žive upravo od stalnoga potpirivanja međunacionalne i međuvjerske nesnošljivosti, pa i eksplicitne mržnje. O njihovim nacionalističkim motivima dovoljno govori činjenica da se niti jednom rečenicom nisu oglasili prilikom izostavljanja katedrale Srca Isusova u Sarajevu u vizualnom prikazu adventa u glavnome gradu”, poručili su s Filozofskog fakulteta.

Dalje se navodi da su Filozofski fakultet, kao i Sveučilište u Mostaru, mjesto dijaloga i razvijanja vrijednosti multikulturalizma, čemu svjedoče nastavnici, studenti, bivši studenti, te partnerske institucije. Pored toga, na Filozofskom fakultetu se i izvodi kolegij Interkulturalno razumijevanje.

U sklopu navedene ljetne škole, koja se održava uz potporu Grada Mostara, svim sudionicima osiguran je i MostarPass u sklopu kojega će studenti iz cijeloga svijeta moći obići znamenitosti Mostara, koje između ostaloga uključuju i džamije.

Po prvi puta u povijesti Bosne i Hercegovine ljetna škola u organizaciji IPSA-e (International Political Science Association) održat će se u Mostaru, što Filozofski fakultet SUM-a stavlja na globalnu kartu zajedno s Antalyom, Caprijem, Mexico Cityjem, Sao Paulom, Singapurom i Montrealom.

Sam događaj predstavlja izniman uspjeh Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru jer će u naredne tri godine svakoga ljeta svoje kompetencije usavršavati i stjecati studenti iz cijeloga svijeta, zaključeno je u priopćenju.

Povezani članci