Društvo

BIDEN ČESTITAO DAN DRŽAVNOSTI BiH: Poruka građanima i secesionistima

Predsjednik SAD-a Joe Biden uputio je čestitku Predsjedništvu BiH i građanima povodom Dana državnosti.

"Dragi članovi Predsjedništva,

u ime naroda SAD-a, šaljem naše najbolje želje vama i narodima Bosne i Hercegovine dok proslavljate Dan državnosti.

SAD ostaju odlučno posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine. Ostajemo posvećeni jačanju veza između naših naroda, čija raznolikost i dinamizam oduvijek jačaju naše partnerstvo.

Napori da se potkopa Dejtonski mirovni sporazum, napad na državu i njene institucije ili pozivi na secesiju potkopavaju stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine. Također prijete životima i egzistenciji građana Bosne i Hercegovine. Dok se okupljate da obilježite dan državnosti vaše zemlje, pozivam vas da stavite dužnost iznad podjele - i da zaustavite nacionalističke politike. Fokusiranjem na dostizanje zajedničke vizije moći ćete osigurati mirnu, prosperitetnu i demokratsku budućnost kakvu vaši građani zaslužuju.

U godini koja je pred nama, radujem se jačanju partnerstva među našim narodima - i prijateljstva između naših ljudi - dok BiH nastavlja napredovati ka boljoj budućnosti. Želim vam radosnu i mirnu proslavu dok obilježavate svoj državni praznik", navodi se u čestitki.

Povezani članci