Društvo

SCHMIDT NIJEM NA ZABRANU U BANJALUCI: 25. novembar značajan datum u povijesti BiH

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, navodeći kako je 25. novembar značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

- Obilježavajući 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan sa historijskim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti - navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik, istovremeno, ističe kako institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti.

- Prisjećajući se sjednice ZAVNOBIH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju. Saradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere saradnje, inkluzivnosti i napretka - rekao je Schmidt.

U tom je kontekstu poručio kako "lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja".

- Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uslovi za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji. U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu - navodi se u saopćenju.

Schmidt, međutim nije komentirao zabranu svečane akademije u povodu Dana državnosti BiH u Banjoj Luci, koju je organizirao SDP, a zabranila policija RS-a.

Povezani članci