Društvo

NI SRPSKA, NI HRVATSKA, NI MUSLIMANSKA: Bosna i Hercegovina ujedninjena na temeljima antifašizma

Mrkonjić Grad, gradić u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine smješten gotovo na sredini udaljenosti između Sarajeva i Bihaća, mjesto u kojem je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a spominje se uglavnom još samo na današnji dan, 25. novembar.

 

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo i konstituirajuća skupština. ZAVNOBiH je osnovan kao centralno političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP-a) i najvišeg organa narodne vlasti Bosne i Hercegovine.

Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima je izražena i odlučnost naroda Bosne i Hercegovine da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova, koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. novembra 1943. godine. Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

Samo na temeljima zajedništva moguće je graditi zemlju, a ono se ogleda u zajedničkoj antifašističkoj borbi za slobodu svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine.

Ujedinjeni, složni i ponosni za buduće generacije!

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine!

Povezani članci