Društvo

AKCIJA FEDERALNE INSPEKCIJE: Otkrivene otrovne mandarine iz Hrvatske

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoz u BiH pošiljke mandarina porijeklom iz Hrvatske, zbog utvrđenog prisustva pesticida hlorpirifosa, čija upotreba je zabranjena u poljoprivrednoj proizvodnji u zemlji, te EU, saopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Uvozniku je, shodno važećim propisima, naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu u zemlju izvoznika, odnosno uništavanje pošiljke ukoliko nije moguće njeno vraćanje, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH, ističe se u saopćenju.

Ljudski.ba je početkom ovog mjeseca pisao o tome da je već tada u Hrvatsku vraćena jedna isporuka mandarina.

Pošiljka je vraćena u Hrvatsku i naloženo je njezino uništenje budući da je opasna za život i zdravlje ljudi koji bi takvu mandarinu konzumirali. Riječ je o organofosfatnom insekticidu koji se koristi u poljoprovredi za ubijanje brojnih štetočina, uključujući insekte i crve ali iznimno je opasan za ljude i druge toplokrvne organizme.

Sustav Europske unije za brzo obavještavanje o sigurnosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti u Hrvatskoj 18. listopada pronađeno 0,044 mg/kg pesticida chlorpyrifosa.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije priopćili su da je ovo je druga po redu sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske u kojoj je otkriven insekticid. Zanimljivo je spomenuti da je od prošle godine chlorpyrifos zabranjen i u Srbiji dok ga je Europska komisija zabranila još 2020. godine, koji se od tada nikako ne smije se koristiti kao zaštitno sredstvo u poljoprivredi.

Na osnovu preporuka Agencije, Federalna uprava za inspekcijske poslove, pored redovnih službenih kontrola, sprovodi i pojačane mjere kontrole prilikom uvoza mandarina na eventualno prisustvo klorpirifosa.

“Agencija za sigurnost hrane prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju, te u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima preduzima odgovarajuće mjere sa ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u BiH”, ističe se u saopćenju.

Povezani članci