Društvo

VELIKI PREVARANTI: Glumili policajce, od 89 osoba ukrali milion eura

Nepoznata osoba nazvala je na telefon umirovljenicu, lažno joj se predstavila kao djelatnica policije i objasnila joj da će joj uskoro na vrata doći osoba kojoj treba predati novac na provjeru. Nakon što joj se na vratima pojavio nepoznati muškarac, umirovljenica mu je predala sav svoj novac.

Ovakve su vijesti od policije posljednjih mjeseci, pa čak i godina, dolazile gotovo svakodnevno. Sada je policija razbila kriminalnu bandu koja stoji iza velikog djela bankarskih prevara starijih građana, a USKOK je podigao optužnicu protiv 22 ljudi “zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.”

Prema ranijem pisanju medija, skupinu su predvodili Romano Beganović i Kristijan Šajn kojeg je policija otprije povezivala s ovakvim vrstama prevara na koje su zbog njihove učestalosti duže vrijeme upozoravali građane, osobito one starije.

Kako je opisano u optužnici, Beganovića, odnosno prvookrivljenog se tereti da je od rujna do 23. studenoga 2022. godine u Zagrebu isplanirao izvršenje više kaznenih djela prevare te povezao ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe u zajedničko kriminalno djelovanje.

Navodi se kako su većem dijelu starijih osoba rekli da su policijski službenici koji vode istragu protiv djelatnika banke zbog stavljanja u opticaj krivotvorenih novčanica na njihovu štetu te da je potrebno, zbog sumnje da kod sebe ili na računu u banci imaju krivotvorene novčanice, da policijski službenik provjeri novac i izda im potvrdu s kojom krivotvoreni novac mogu u FINI zamijeniti za pravi. Ujedno su im neistinito predočavali da osiguravaju zlatni nakit koji posjeduju.

Optužnica dalje specificira kako je tekla cijela operacija, a banda je čak imala i pozivni centar. Beganović je sve organizirao davao upute Šajnu i ostalima da telefonom nazivaju starije osobe te da im se predstavljaju kao policajci. Okrivljenici od drugog do devetog su zatim prema opisanom scenariju najprije iz pozivnih centara telefonski pozivali starije osobe te su se predstavljali kao policijski službenici koji rade na zaštiti njihove imovine.

Nakon što su im žrtve povjerovale i otkrile koliko novca i zlatnog nakita posjeduju, na njihove adrese su odlazili od devetog do 21. okrivljenika, koristeći se vozilima koja je prvookrivljenik prethodno osigurao u tu svrhu. Na ime navodnog pregleda su potom od starijih osoba uzimali novac i zlatni nakit te ga predavali Beganoviću bande, a koji ga je sukladno njihovim ulogama međusobno dijelio.

Okrivljenici su tako u svega dva mjeseca prevarili 89 starijih osoba i pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od 1.045.005,64 eura. USKOK je u optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv 15 okrivljenika.