Društvo

BAJRIĆ POZIVA NA BUĐENJE: Davno je nuđeno da se 9. januar proglasi izvorom zla

Jedan od inicijatora osnivanja Bosanskog sabora i autora Bosanske deklaracije Senad Bajrić za Ljudski.ba je ponudio odgovor srpskoj politici u BiH koja ne odustaje od proslave neustavnog 9-tog januara.

Pozivam bošnjačke i hrvatske fašiste na vlasti u BiH da usvoje 9 Januar 92 kao Dan za obilježavanje usvojenog projekata rata sa genocidnim namjerama u BiH. Taj Dan treba da bude značajan kao izvor početka svakog zla u BiH, poručio je Bajrić. 

Podsjetio je na Građanski deklaraciju usvojenu u Krajini kao rezultat aktivnosti od 2016 godine kroz otvorene javne rasprave. Prije tri godine je traženo da kantonalne vlasti ovaj datum proglase početkom genocida u Krajini. Sada misle da to treba uraditi na prostoru cijele F BiH, pa i države.

-Taj Dan treba da bude značajan kao izvor početka svakog zla u BiH. Tog dana 9 januara treba obilaziti i polagati vijence, cvijeće na sva stratišta nedužno ubijenih građana u BiH. Da se na taj Dan održavaju komemoracijski skupovi, historijski sati, da se priča četverogodišnjem krvavom ratu i agresiji nad građanima, masovnim egzekucijama i progonom stanovništva u BiH, urbicidu i genocidu u Srebrenici, Prijedoru i širom BiH koji je proizveo 9. Januar 1992 godine usvojenog projekta rata, naveo je za Ljudski.ba Bajrić.

Njegova ideja je da se tada priča o odbrani od Agresije na RBiH i njihovih kolaboracijskih i fašizmom stvorenih secesionističkih snaga u BiH. 

- S tim bi se i spriječila svaka revitalizacija i jednačenje branioca RBiH na spram agresora i njihovih kvislinških zločinački snaga, čiji borac - branitelje ARBiH je danas dovedena u istu poziciju i ravan i tako strpani u isti koš navodno pod pojmom zaraćenih strana vjerskih zajednica i takvih navodno zaraćenih naroda u BiH. S tim obilježavanjem i upiranjem prstom na 9 Januar bi pokazali javnosti i svijetu na čemu uistinu počiva ta tvorevina zvana ''RS'' istina o agresiji i ratu kako smo to i usvojili u građanskoj inicijativi Vijeća Građana USK a potpisalo inicijativu čak 18 organizacija civilnog društva i boračkih saveza, kaže Bajrić.

Povezani članci