Društvo

ASTRONOMSKA DOBIT FIRME MILIONERA IZ TUZLE: Bingo vodeći trgovački lanac u BiH, na začelju iznenađenje

Trgovački lanci u Bosni i Hercegovini imaju iza sebe uspješnu godinu. Sve veće i značajnije kompanije ostvarile su višemilionsku zaradu.

Na vrhu liste najuspješnijih kompanija u Federaciji BiH (za RS još nema podataka) je Bingo iz Tuzle, s ukupnim prihodima - više od 1,6 milijardi KM i dobiti od 117 miliona maraka. Inače, Bingo se bavi i proizvodnjom u nekoliko sektora.

Osim Binga, sjanu godinu imao je Fis iz Viteza koji je zaradio visokih 30 miliona KM uz prihode od oko 342 miliona KM. Sarajevski Robot ostvario je visokih 11,5 miliona KM dobiti u godini kada je nastavio sa ekspanzijom i otvaranjem novih centara.

Najveći hercegovački trgovački lanac, Namex, imao je odličan rezultat od oko sedam miliona KM dobiti.

Još jedan domaći igrač u velikoj ekspanziji, Yimor iz Domaljevca, lani je ostvario zaradu od oko 5,5 miliona KM, prema podacima bonitetne kuće Dun & Bradstreet. Riječ je o kompaniji koja je posljednjih mjeseci otvorila prve radnje u Kantonu Sarajevo, između ostalog u Vistafonu (pod brendom Mega Diskont).

UDT Best iz Travnika, koji je “predstavnik” Srednje Bosne u ovoj kategoriji, imao je zaradu od 4 miliona KM. Na listi su i dva lokalna sarajevska “igrača”, Amko i Hoše Komerc, sa zaradom od po preko tri miliona KM.

Na dnu liste su firme Konzum i Mercator, koji su dio nekadašnjeg Agrokora. Ove dvije firme su ostvarile dobit od dva, odnosno tri miliona KM, što je veoma skorman rezultat kada se uzme u obzir da je riječ o velikim firmama koje su nekad bile lideri na tržištu. One su jedno jedine strane kompanije na listi, što pokazuje da su domaći igrači u potpunosti preuzeli kontrolu nad tržištem.

 

Povezani članci