Društvo

ARAPI SPAŠAVAJU DODIKA: Imaju novca koliko hoćeš, uvjeti za kredite kao nigdje

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković jučer se u Banjaluci, zajedno sa ministrima, sastao sa gradonačelnicima, načelnicima opština, direktorima javnih preduzeća, predstavnicima institucija i ustanova Republike Srpske.

Premijer Višković rekao je da su na sastanku predstavljene mogućnosti i načini saradnje na projektima sa Saudijskim fondom za razvoj, koji je već učestvovao u prošloj godini u dva projekta u RS-u za koja su izdvojena 32 miliona dolara.

Istakao je da je sada održana edukacija o načinu podnošenja aplikacija Saudijskom fondu za razvoj, te da će Ministarstvo finansija biti podrška lokalnim zajednicama pri njihovom apliciranju ovom fondu za finansiranje različitih projekata.

Višković je istakao da je Saudijski fond spreman da daje i donatorska sredstva i kreditne linije.

­­- Na finansijskom tržištu bilo gdje u Evropi i svijetu nema tako prihvatljivih uslova za kredite. Važno je što Saudijski fond nema limit za izdvajanje kredita – rekao je Višković.

On je podsjetio da je Saudijski fond prošle godine u RS odobrio dva projekta koja se odnose na naučnotehnološki park u Banjaluci i Studentski dom u Foči.

Višković je pojasnio da Saudijski fond daje kreditne linije na period do 20 godina sa grejs periodom do pet godina i sa kamatnim stopama od 1,5 posto. Prema njegovim riječima, Sudijski fond nema limit za odobravanje kredita.

– Oni, čak, kažu koliko god projekata budemo imali koje možemo aplicirati i ispunjavaju li njihove uslove, oni su spremni da finansiraju. Čak u jednom momentu su spominjali iznos od 500 miliona dolara – poručio je Višković, te dodao da je to nešto što se treba iskoristiti.

On je rekao da se aplikacije koje se podnose Saudijskom razvojnom fondu značajno razlikuju od onih koje se podnose drugim finansijskim institucijama.

Višković je rekao da je Vlada RS zadužila Ministarstvo za finansije, te imenovala osobe i dala kontakt adrese, a koje će se u budućem periodu naći na raspolaganju svim zainteresovanim iz lokalnih zajednica u RS kako bi tražili pomoć tokom podnošenja aplikacija.

– Učinili smo sve sa pozicije Vlade RS da pomognemo svim lokalnim zajednicama, bez obzira na to koji načelnik se u datoj zajednici našao. Važno je da imaju ispravan i kompletan projekat i da podnesu aplikaciju onako kako to zahtijeva Saudijski fond – poručio je Višković, te dodao da je Vlada tu da bude servis.

On je naglasio da će svi projekti biti skupljeni na jednom mjestu u Vladi RS, odnosno Ministarstvu finansija, nakon čega Vlada podnosi aplikaciju u ime svih gradova i opština.

Višković je rekao da će RS, kada se skupe svi projekti iz lokalnih zajednica i javnih preduzeća, onda odlučiti koji će se aplicirati i koji će iznos biti u pitanju.

– Ovdje su osim gradonačelnika i načelnika bili i direktori javnih preduzeća, ustanova, ministri i svi projekti će biti objedinjeni i kada budu na stolu onda ćemo ocijeniti koji mogu biti aplicirani – dodao je Višković, te istakao da ne mogu svi projekti biti aplicirani prema Saudijskom fondu.

On je pojasnio da tu nije riječ o sredstvima koja će doći u budžet RS kako bi se krpile neke rupe koje se i sada ne krpe, nego je riječ o razvojnim projektima.

Jučerašnjem sastanku u Banjaluci prisustvovalo je više od 200 učesnika.

Povezani članci