Društvo

ALARM IZ SARAJEVA: Oštre osude banjalučkog nastupa Ane Brnabić

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović ukazao je na sporne izjave predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije Ane Brnabić i osudio dijelove njenog govora koji sugerišu revizionizam, kršenje međunarodnog prava, kao i prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

- Posjete parlamentaraca iz država regiona i svijeta, koje za cilj imaju unapređenje odnosa i zdrave saradnje među zemljama, su dobro došle. Bosna i Hercegovina, i pored svega što je preživjela, svoja vrata drži otvorenim za sve dobronamjerne zvaničnike. Međutim, predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije svojim izjavama, koje su ukrašene porukama mira, vrši otvoreni atak na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine tvrdeći da su entiteti „stvorili“ Bosnu i Hercegovinu. Gospođa Brnabić vrlo dobro zna, a svjesno vrši inverziju odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma na čije poštivanje prividno poziva, da postoji samo kontinuitet države Bosne i Hercegovine, a da su entiteti nastali unutrašnjom strukturom modificiranom Ustavom BiH.

Umjesto ispunjavanja ugovorne obaveze kao predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, Ana Brnabić svjesno promovira usvajanje akata u entitetskoj Narodnoj skupštini koji u svojoj suštini najdirektnije krše kako sami Dejtonski mirovni sporazum tako i suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine. Deklaracija svesrpskog sabora, na koju se Brnabić poziva, eklatantan je primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, kao i ugrožavanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Kako da shvatimo da, uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima, predsjednica najvišeg zakonodavnog tijela Srbije Ana Brnabić u Banjoj Luci tvrdi da Deklaracija svesrpskog sabora „ne vrijeđa nikoga“ iako u tekstu Deklaracije, između svih ostalih spornih i iznimno opasnih zaključaka, stoji: „Svesrpski sabor ne podržava rezoluciju o Srebrenici“, čime se direktno negira genocid, a i sama Rezolucija koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 23. 5. 2024. godine.

Govor predsjednice Narodne skupštine Republike Srbije u Banjoj Luci provocira bosanskohercegovačku javnost, najavljuje neizvjesnost i priziva regionalnu nestabilnost koja može izazvati ozbiljnu destabilizaciju regiona, a time i cijelog evropskog kontinenta.

Ovim putem pozivam predsjednicu Narodne skupštine Republike Srbije na intenziviranje otvorene i iskrene komunikacije i odnosa sa Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom i u duhu stvarnih dobrosusjedskih odnosa Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, poštujući principe međunarodnog prava o teritorijalnom integritetu, ali i suverenitetu, te nepovredivosti granica međunarodno priznatih država - navodi se u saopćenju iz Kabineta zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemala Ademovića, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Povezani članci