Politika

ŠTA SE DEŠAVA U NIP-u: Istraga najavljuje obračun Konakovića sa Ademovićem

Kako bi se oslabila uloga Kemala Ademovića u NiP-u, dio struktura te stranke, kako saznajemo, pokušava ponovo u Tužilaštvu Bih aktivirati slučaj ubistva Nedžada Ugljena, drugog čovjeka nekadašnje obavještajne službe AID.

U četvrtak oko podne, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković ušao je u zgradu FUP-a. Istovremeno, u istu je zgradu ušao i državni tužilac Dubravko Čampara. Službeno, Konaković je bio u OSA-i, a Čampara u FUP-u. No, Konaković posljednjih sedmica svoje postupke intenzivno koordinira sa porodicom Čampara. Razlog – nezadovoljstvo politikom koju provodi prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde Kemal Ademović.

U NiP-u već dugo tinja sukob između grupacije okupljene oko prvog zamjenika Kemala Ademovića i članova NiP-a okupljenih oko drugog zamjenika predsjednika Stranke Denisa Zvizdića. Predsjednik NIP-a uspijevao je sve do sada držati po kontrolom ovaj sukob, ali nakon što je Općinska organizacija NiP-a Centar pokrenula pitanje smjene načelnika Općine Centar Srđana Mandića (Naša stranka), Konaković se okrenuo Zvizdiću i Čamparama. Na Konakovićevoj strani, odnosno n strani Čampara i Zvizdića u ovom je trenutku načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, dok predsjednik Kantonalnog odbora NiP-a Elvedin Okerić pripada stranačkoj strukturi Kemala Ademovića.

Sve je krenulo zbog sigurnosnog sektora. Zvizdićeva struktura kojoj pripadaju njegovi rođaci Čampara (Aljoša i Dubravko) uspjela je dobiti samo pozicije u FUP-u. Sva druga mjesta u sigurnosnom sektoru su izgubili.

Sve je počelo sa izborom direktora OSA-e. Aljoša Čampara i njegova stranačka struktura namjeravala je na poziciju prvog čovjeka Obavještajno-sigurnosne agencije postaviti Mirsada Crnovršanina, dugogodišnjeg stručnog saradnika državnog tužioca Dubravka Čampare koji je u međuvremenu osnovao advokatsku kancelariju u kojoj zajedno radi sa Dubravkovom suprugom Maidom Čampara. No, Ademović je uspio pobijediti Zvizdića i Čamparu pa je za direktora OSA-e imenovan Almir Džuvo.

“Džuvo nije prijedlog nijedne strane za direktora OSA-e i nije opcija”, rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković 13. januara ove godine.

Dva mjeseca kasnije, Džuvo je imenovan za direktora.

Slična situacija je bila i sa imenovanjem direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Zvizdići i Čampare su na poziciju direktora namjeravali instalirati Mustafu Selmanovića, kućnog prijatelja porodice Čampara. Ademović je ovu poziciju ranije obećao tadašnjem šefu Specijalne jedinice SIPA-e Enesu Kariću. Čampare su preko HDZ-a pokušale opstruirati Karićevo imenovanje, ali je, na kraju, za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela imenovan – Enes Karić. Selmanović je ostao šef Specijalne jedinice Federalne uprave policije gdje su Čampare uspjele za v.d. direktora instalirati Vahidina Munjića.

Bitka za MUP KS: Ademović pobijedio Čampare

Treća unutarstranačka bitka između Čampara i Kemala Ademovića vođena je za poziciju komesara MUP-a Kantona Sarajevo.

Koristeći svoj utjecaj u Tužilaštvu BiH. Dubravko Čampara je uspio isposlovati da Sky materijali budu u nadležnosti MUP-a Kantona Sarajevo, odnosno u nadležnosti Uprave policije KS kojom je rukovodio Nusret Selimović. Zbog svojih veza sa Čamparama i njihovim kontaktima u Ambasadi SAD-a u Sarajevu, Selimović je čak proglašen i herojem mjeseca Ambasade SAD-a. Međutim, stranačke strukture okupljene oko Kemala Ademovića su pokrenule proces smjene komesara Selimovića. Nezavisni odbor Skupštine KS kojom rukovodi Ademovićev kadar Elvedin Okerić je početkom marta negativnom ocjenom ocijenio rad komesara Selimovića i vrlo brzo je pokrenut proces njegove smjene.

“Uprava policije KS koju predvodi Nusret Selimović u protekle tri godine nije odgovorila na ključne zadatke”, izjavio je 30. januara ove godine predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić, inače kadar Kemala Ademovića.

Svjestan da je izgubio podršku dijela NiP-a Selimović je zatražio razrješenje, što je, na kraju, Vlada Kantona Sarajevo i učinila. Za komesara imenovan je Fatmir Hajdarević, koji je ranije bio šef kabineta bivšeg komesara Vahida Ćosića. Ćosić je, podsjećamo, bio kadar blizak porodici Čampara, ali su dobri odnosi narušeni zbog slučaja Dženan Memić. Na kraju je upravo Dubravko Čampara otvorio istragu protiv bivšeg komesara Čosića.

Posljednjeg dana juna ove godine u Konjicu su lideri Trojke održali sastanak sa predsjednicima SNSD-a i HDZ-a, Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem. Delegaciju NiP-a predvodio je predsjednik stranke Elmedin Konaković, dok članovi stranačke delegacije bili Kemal Ademović i Mia Karamehić-Abazović.

Iako je član Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na sastanak na kojem se govorilo o državnim pitanjima nije pozvan Denis Zvizdić, što je dodatno ojačalo nezadovoljstvo Zvizdićeve strukture. Konaković je, naime, na taj sastanak došao s mora, a Zvizdić je, prema informacijama Istrage, svojim najbližim saradnicima kazao da se za te sastanke “mora pripremati, a ne dolaziti s plaže”.

Smjena Srđana Mandića

I, na kraju, sukobi u NiP-u su eskalirali inicijativom za smjenu načelnika Općine Centar Srđana Mandića, kadra Naše stanke koja je koalicijski partner NiP-a. Smjenu je inicirao Jasmin Ademović, sin prvog zamjenika predsjednika NiP-a Kemala Ademovića. Elmedin Konaković je otvoreno kazao da je protiv izglasavanja opoziva, ali Općinska organizacija NiP-a Centar neće odustati. Konaković je, prema informacijama Istrage, kazao da bi sutaciju trebao “smiriti” predsjednik KO NiP-a Elvedin Okerić. No, Okerić pripada Ademovićevoj strukturi. Čampare i Zvizdić su, kako saznajemo, pokušali uvjeriti Konakovića da raspusti Općinski odbor u Centru i uvede Povjereništvo. Konaković je, međutim odustao od te ideje, jer bi, u tom slučaju, Ademović mogao smijeniti Vladu Kantona Sarajevo, s obzirom da kontroliše pola Kluba NiP-a u Skupštini KS. Sada predsjednik NiP-a pokušava u Kantonalnom odboru NiP-a ojačati svoju strukturu, pa tako predlaže da se u KO ojača uloga načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura koji je već mjesecima u otvorenom sukobu sa prvim zamjenikom predsjednika NiP-a Kemalom Ademovićem.

Kako bi se oslabila uloga Kemala Ademovića u NiP-u, dio struktura te stranke, kako saznajemo, pokušava ponovo u Tužilaštvu Bih aktivirati slučaj ubistva Nedžada Ugljena, drugog čovjeka nekadašnje obavještajne službe AID, piše Istraga.ba.

Povezani članci