Vaše priče

OSVRT IZ MOSTARA: Ramo, Ramo, druže svoj!

Da nije bilo tako jake želje Amerikanaca da su u FBiH nekako sklepa nova vlast (bez SDA kao pojedinačno najjače stranke!?), Ramo Isak i njegova „Saga naroda“ bi i dalje... uprkos dobrim finansijama - tavorili negdje na marginama lokalnih političkih opcija.

Piše: FARUK KAJTAZ (Izascene)

 

U sitnim lokalnim igrama u kojima ima nekog ćara, ali nema prave snage i moći odlučivanja... ali sudbina se „smešila“ i mislila drugačije!

Ramo se (sa sinovima) igrom slučaja i američke odlučnosti namjestio kao „ključni igrač“. Bio je to pravi „politički Bingo“, koga je Isak znao prepoznati i naravno - jako dobro platiti. Ta mala količina utjecaja i političke volje naplaćena je jako dobro. Toliko dobro da je nešto takvo moguće - valjda - samo u bespućima povijesnih zbiljnosti BiH.  

U toj čudnoj mješavini daytonskih nelogičnosti, ambicija lokalnih političara i volje važnih ambasadora.

Zaposjevši fotelju ministra policije FBiH Isak se vrlo brzo počeo ponašati, kao da se za tu važnu funkciju "spremao godinama". Barem je takav utisak htio ostaviti u javnosti.

Kako to zaista izgleda – to je sasvim drugi par rukava.

Iako nekima imponira Isakovo napadno „šaketanje“ i nisko prepucavanje sa, recimo, Miloradom Dodikom - prava je istina da ministar Isak počesto izgleda i zvuči na ivici nekakve političke parodije. Nešto ko mješavina navodno ozbiljnog političara sa „jakim stavovima“ i „Top liste nadrealista“.

Ali... u krivu ste ukoliko mislite da takvo ponašanje „ne pali“ u ova vremena opšte relativizacije i svođenja ozbiljne politike na kratke postove na društvenim mrežama.

Baš To što Isak radi i govori ima dobrog odjeka u počesto vrlo površnoj i ponešto naivnoj javnosti, koja ne ide dalje od naslova ili joj naprosto odgovara da ozbiljnu politiku doživljava kao neki oblik „šege“ i vica.

Ministar Isak je brzo skont'o da je sada na vrhu političke piramide, pa je u skladu s time podigao letvicu vlastitih očekivanja i planova.

On više ne želi biti (samo) lokalni političar kome se iz nekih čudnih razloga posrećilo, već želi svoj dio kolača na najvišim nivoima. Njegovi planovi su da Snagu naroda pozicionira kao ozbiljnu stranku... barem dok još može, a okolnosti mu idu na ruku.

Dok živi svoj „American dream“...

Zna Ramo da će ovaj trenutak političke slave jednostavno ispariti, ukoliko ne „zatemlja“ neku ozbiljnu opciju. Sada kada je mnogima interesantan kao opcija i to ne samo zbog finansija, već i određenog političkog paketa patriote, koga Isak želi projicirati kao vlastitu javnu javnu sliku.

Svoj "mali" porodični familijarni bussines, želi pretvoriti u ozbiljnu kompaniju!

U tom pravcu je i solidno urađeni, ali do srži populistički video spot za stranačku pjesmu. Isaka se želi predstaviti kao bosanskog patriotu nove generacije, pri čemu mu logističku podršku pružaju i neka poznata imena iz vremena rata i agresije na BiH putem taktike „pozajmljenog integriteta“.

Sve to ukazuje kako Isak ima ozbiljne planove (i određenu podršku), bez obzira na neozbiljnu izvedbu. Uostalom, sada je vrijeme jeftinih populista i „alternativnih činjenica“, pa bi olako tumačenje Isakovih ambicija i realnih dosega – mogla biti ozbiljna politička greška.

Posebno onih, koji „pucaju“ na isto ili slično biračko tijelo.

Ramo je došao i ima namjeru da – ostane... bez obzira koliko se tome neki smješakli.

 

pesma ga je tešila

sudba mu se smešila...

Povezani članci