Vaše priče

"OLUJA" NIJE SVIMA UBILA RAZUM: Zubčiću ponos zbog pobjede ne ubija sram i ljutnju zbog zločina i opstrukcije povratka

Ovih dana zbog godišnjice „Oluje“ opet je javnim prostorom dominirala zaoaljiva retorika. Političari iz Srbije, Hrvatske, ali i Milorad Doidik iz BiH koji se mješa u sve nisu birali riječi da uvrijede one druge. Zato prenosimo poruku Jure Zubčića koji bio dijete tokom „Oluje“ ali njemu i drugima nikako ne daju da sretno odrastu i vračaju ih u godine zla.Imao je poruku za hrvatske i srbijanske političare.

Prije 27 godina, tada petogodišnjak, sam čuo rečenicu "Rat je gotov". S pet godina ta rečenica znači igranje, vožnju biciklom i sve ono što djetinstvo nosi sa sobom i što bi trebalo nositi.

I sad, 27 godina nakon, 27 godina svjesno i ciljano promašenih politika i stvaranje iluzija i mitova o događajima u operaciji i nakon nje. S obje strane. Što vrijeme više prolazi umjesto da imamo hrabrosti i zaloga za budućnost, suočit se s istinom, svi se ukopavaju u već dobro ukorijenjene vlastite istine i vlastite mitove.

Razočaran sam što obje strane umjesto prostor za dijalog i razumijevanje nalaze samo prostor za konflikt. Jednostrano prikazivanje svih događaja od prije 27 godina je opasno za budućnost naših zemalja.

Moramo razumjeti da sjećanja na zločine poslije Oluje u Gruborima ili Varivodama ne umanjuje žrtvu Škabrnje ili Vukovara, ali nam može omogućiti prijeko potrebnu katarzu.

Ništa od toga ne može umanjiti činjenicu da je na današnji dan petina teritorija međunarodno priznate Hrvatske oslobođeno.

Slavim danas činjenicu da je teritoriji moje države oslobođen i činjenicu da su mnoga djetinjstva počela tek današnjim danom. No kod mene to nije u koliziji da s ljutnjom i sramom gledam na sve one zločine koji su počinjeni u ime naroda kojem pripadam, kao i na činjenicu da je svih ovih 27 godina država svjesno opstruirala kako povratak, tako i obnovu.

Povezani članci