Vaše priče

MEHMEDOVIĆ PALI ALARM: Kroji se novi plan protiv BiH

Državni zastupnik iz SDA Šemsudin Mehmedović analizirao je odlazak predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Mađarsku. Tamo se kroji legalizacija otimačine bosanske zemlje tv rdi Mehmedović. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Milorad Dodik, predsjednik RS i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz BiH entiteta RS skupa sa Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije došli kod Viktora Orbana u Mađarsku da dobiju finansijsku pomoć, da ugovore nove vjerovatno netransparentne investicije, da Mađarska diplomatija kao onomad za HDZ sada i za SNSD izlobira Zakon o državnoj imovini kakav odgovara Srbiji i RS.

Onda srpska tajkunska nacionalistička elita iz Beograda i Banjaluke može da od uzurpatora postane zakonski vlasnik i nastavi da posluje i trguje svim resursima koje su RS i Srbija otele od BiH tokom agresije na BiH.

To nije ništa novo. Prigožin, zapovjednik ruske paravojne formacije Wagner, je tokom pobune protiv Putina u rijetkim trenucima iskrenosti rekao da je Putin poveo rat protiv Ukrajine kako bi ruski tajkuni mogli da zgrabe i među sobom da podijele sve ukrajinske resurse. Ime Prigožinove privatne vojne formacije je ime Hitleru omiljenog njemačkog kompozitora, a zapovjednik Wagnera je krenuo protiv Putina kad je Putin odlučio podržaviti njegovu formaciju uključujući imovinu Wagnera u Africi i drugim mjestima gdje je formacija bila angažovana i formirala svoja poslovna carstva.

Dogovor sa Prigožinom postignut je i na insistiranje ruskih tajkuna koji imaju svoj udio u Wagnerovoj imovini koje sada ima i u Ukrajini. Iz vrlo sličnih, profitabilnih razloga se RS uz svesrdnu podršku Srbije i Rusije i saveznika u EU toliko bori protiv funkcionalnih i bilo kakvih državnih institucija BiH, vladavine prava, Visokog predstavnika i euroatlantskih integracija. Uvođenje demokratskog reda i zakona predstavlja prepreku otimačini bosanskih resursa.

U tom svijetlu, okupljanje Vučica, Dodika i Porfirija u Prijedoru na dan "Oluje" i uz pomoć simbolič nog odašiljanja poruke Bošnjacima i Hrvatima "Neka smo vas pobili", bilo je i prvi transparentni sastanak vodstva Velike Srbije/srpskog sveta. Učešće i uloga prvog u Crkvi Srbije na takvom skupu pokazuje da i SPC ima svoje dionice u onom što su srpske šovinisticke elite otele od BiH i ne žele nikako da to vrate.

Poslije obilježavanja žrtava "Oluje" u Prijedoru postalo je pojmljivo da sljedeće okupljanje bude i u Srebrenici. Također je postalo jasno da nezavisnost RS i njeno sjedinjavanje sa Srbijom nije tek mogućnost već projekat čija je realizacija uveliko u toku. Pitanje je samo koja će se metodologija upotrijebiti radi konačnog dolaska do cilja.

Da li tako što će "Srbi silom oteti svoje" kao što je rekao Momčilo Krajišnik ili što će raditi prvo na federalizaciji pa konfederalizaciji BiH dok se svjedoći Daytona ne smekšaju da prestanu formalno braniti teritorijalni integritet BiH pitanje je na koje odgovor zavisi od trenutnih i očekivanih odnosa u BiH, njenom užem i širem i globalnom okruženju.

Za bosanske snage je bitno znati da je to sada izvjesno, da u vezi toga nema dilema i da je potreban krajnje ozbiljan, sistematski i ustrajan napor kako bi se ponavljanje stradanja u Prijedoru i Srebrenici i otimanje bosanske zemlje od BiH spriječilo. Za početak bosanska politička elita treba bar da ne govori ružno jedni o drugima, kako bi bar malo izgradili političkog jedinstva.Nakon toga uslijedit će adekvatan odgovor!

Povezani članci