Vaše priče

KARIĆ ODGOVORILA NA KRITIKE: Jedini orasi koje ja imam nisu u džepovima, nego su u baklavi

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osvrnula se na česte prozivke vezano za podjelu baklava. Poručila je da odustati neće, kao ni od prozivki za kriminal njenih prethodnika. Njenu objavu prenosimo u cijelosti.

 

Medije cijenim i poštujem. Njihova profesija je teška, časna i poštena. Trudim se biti im na raspolaganju onoliko koliko mi obaveze dozvoljavaju, pa i preko toga.

Odgovaram na pitanja, odazivam se na njihove pozive.Od kako sam preuzela mandat izložena sam oštroj njihovoj kritici. Pa neka! To je 'teret' moje funkcije i dužna sam nositi se sa tim.Ipak, imam potrebu da podijelim sa vama jedan upit koji je naslovljen na moje ime.

Ovaj put 'problem' pravi podjela baklava za Bajram.Novinar Armin Lendo sa portala Raport me pitao sljedeće:

Poštovani,

Koliko je Grad Sarajevo platio baklave koje gradonačelnica dijeli povodom svakog bajrama?

Koliko baklava ukupno je kupljeno?

Kako su baklave kupljene?

Da li je raspisan javni poziv ili je korišteno pravo direktnog sporazuma?

Koja/e firma/e je dobila posao nabavke baklava?

Koliko baklava je podijeljeno za kurban bajram i šta se dešava s baklavama koje ostanu nepodijeljene?

Pitanja ali i odgovore podijelit ću sa svima vama.

Svakog Bajrama podijelim 300-400 baklava. Kupujem je od svoje reprezentacije, koju tokom godine ne trošim na sebe po skupim restoranima.

Kupujemo ih od Ibesa, jer građani kažu da su odlične. Zbog toga mi do sada nikada nije ostajala nijedna!I da iskoristim priliku da poručim da dok sam gradonačelnica njegovat ću našu tradiciju.

Baklavu ću i dijeliti i praviti. Ja nisam neko ko treba reći gdje je granica ukusa, gdje je linija koja dijeli profesionalizam i šund, ali jesam neko ko ne da na svoje!'

Baklava kriminala' nema i neće se ni takav niti bilo kakav drugi naći za vrijeme mog mandata, ali ima mnogo onog drugog koji sam prijavila i o kojem govorim i govorit ću.

Povezani članci