Vaše priče

AĆIMOVIĆ PALI ALARM: Milijarde viška a sirotinju vlast ne gleda

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini i dalje su u porastu, a dizel je na pojedinim pumpama prešao tri marke po litri. Ugledni ekonomista i bivši diplomata BiH Draško Aćimović nije iznenađen da nema reakcije vlasti jer inflacija jedino političarima godi.

Cijene goriva su skoro dostigle svoj najviši nivo, ali u BiH muk. Nekad glasni ekonomski analitičari sada šute, a svima je jasno da se u akcize neće i ne može dirati.

- Ako se držimo činjenica evidentno je da su cijene nafte na berzama skuplje za 30 posto što neminovno vodi poskupljenju goriva kojem svjedočimo svaki dan.Naše vlasti imaju prostor za djelovanje, ali bojim se da će kao i do sada sve proći u populističkim pričama koje nemaju stvarno utemeljenje kao što je bio slučaj sa inicijativama za ukidanje akciza na gorivo. To ne dozvoljavaju međunarodni kreditori i to je svima jasno, ali su se pravile predstave za narod, smatra Aćimović.

Prema njegovom mišljenju u BiH ima dovoljno novca da se "pametnim" mjerama ublaži kriza koja nam predstoji.

- U odnosu na 2021 godinu u BiH imamo povećanje prihoda za oko 3 milijarde KM. Prema grubim procjenama moglo bi se intervenirati za pomoć najugroženijim stanovnicima i do iznosa od 800 miliona eura, a ne oslanjati se samo na paket pomoći EU od 80 miliona. Jednostavno danas nije vrijeme za poteze vlasti kojima će se praviti uravnilovka. Vrijeme je za poteze koje zagovaram godinama a koje ni jedna vlada nije htjela da čuje, a to je da se krene sa širokim obuhvatom mjera koje će ciljati ugroženi dio stanovništva a znamo da oko 800.000 ljudi u BiH živi na granici siromaštva. Njima gorivoi treba da dođu na posao, a ne da vozaju skupocjene automobile. Zato je potrebno da se kreiraju mjere pomoći kroz naftu i energente što je EU davno prepoznala,za Ljudski.ba je rekao Aćimović.

Imajući u vidu činjenicu da se u geopolitičkim odnosima gorivo koristi kao oružje teško je predvidjeti dalje kretanje cijena, a BiH je zemlja koja je energetski potpuno nezaštićena. Godinama unazad se govori o potrebi formiranja državnih naftnih rezervi, ali se od priče nije daleko otišlo. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu drastično se promijenila energetska slika svijeta  tako što su osigurani alternativni izvori energenata koji zaobilaze Rusiju.

Smanjenje marži neće mnogo pomoći stanovnicima u BiH jer zbog goriva slijede nova poskupljenja, a zbog vladinih mjera moglo bi doći i do nestašice određenih artikala, Cijene goriva su dostigle svoj maksimum u BiH i na nekim pumpama su iznad 3 KM, s tim da i tu postoje značajne varijacije pa se gorivo još uvijek na pojedinim pumpama može naći za 2,76 KM.

Povezani članci