Sport

SLAVLJE U TURSKOJ: Pezer zlatni na prvenstvu Balkana, jedina medalja za BiH

Zlatna medalja bacača kugle, Zeničanina Mesuda Pezera ujedno je i jedina medalja koju su na danas održanom, 28. balkanskom dvoranskom prvenstvu u atletici za seniorke i seniore u Istanbulu osvojili bh. atletičari.

Bosnu i Hercegovinu na ovom je takmičenju predstavljalo samo pet atletičara, ali nije bilo i bh. atletičarki, jer nijedna nije ispunila normu.

Pezer je pobijedio s hicem od 20.75 metara, ispred Grka Odyseseasa Mouzenidisa s 19.25 i Gruzijaca Giorgi Mujaridze s 19.19 metara. U bacanju kugle nastupio je i mladi Sarajlija Nermin Štitkovac, koji je s 18.12 metara bio peti.

Blizu medalje bio je i skakač u vis Marko Šuković, koji je preskočio letvicu na visini od 2.15 metara, koliko su, ali iz manjeg broja pokušaja na prethodnim visinama, preskočili i trećeplasirani Ukrajinac Kyryio Lutsenko te drugoplasirani Rumun Valentin Androne.

Nikitin Dmytro iz Ukrajine osvojio je zlato s preskočenih 2.20 metara.

U trci na 60 metara, Tuzlak Edhem Vikalo, s vremenom 6.95 sekundi, bio je ukupno 12. u kvalifikacijama te se nije plasirao u finalnu trku. Zlatnu medalju osvojio je Slovenac Anej Ćurin Propotnik s vremenom 6.66.

Naš srednjeprugaš Jovan Rosić bio je osmi u trci na 800 metara, s vremenom 1.53.27. Prvi je bio Turčin Omer Faruk Bozdag s 1:47.74.

Povezani članci