Sport

SLAVLJE U PORTUGALU: Pezer osvjio novu medalju za BiH

Zimsku atletsku sezonu zenički bacač kugle Mesud Pezer okončao je današnjim nastupom na Evropskom bacačkom kupu u portugalskoj Leiriji, gdje je s hicem od 20.58 metara osvojio treće mjesto i bronzanu medalju.

Pezeru je ovo bio prvi nastup ove zime na otvorenom, na kojem je prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio Italijan Zejn Vir, koji je pobijedio s hicem iz druge serije od 21.55 metara. Weir je ovu dužinu ostvario u posljednjoj, šestoj seriji, odnosno zadnjim hicem na takmičenju.

Drugo mjesto i srebrenu medalju osvojio je Britanac Skot Linkoln s dužinom 20.98 metara, a četvrti je bio Rumun Andrei Rares Toader s 20.43 metra.

Pezer je danas, inače, imao vrlo ujednačen nastup po serijama. Tako je u prvoj seriji bacio 20.22, u drugoj 20.44, u trećoj 20.58, u četvrtoj 20.42, u petoj 20.56 te u šestoj 20.55 metara.

Pezerova bronca uvrstila je i BiH u listu osvajača medalja na ovom takmičenju, na kojem su se mlađe seniorke i seniori te seniorke i seniorke protekla dva dana natjecali u bacanju koplja, kugle, diska i kladiva te na kojem su, do sada, medalje osvajali takmičerke i takmičari iz ukupno 21 zemalja.

Italijan Leonardo Fabri, koji je prije 10 dana osvojio bronzanu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u škotskom Glazgovu (21.96 metara), a koji je bio najavljen i za nastup u Leiriji, ipak nije nastupio na ovom takmičenju.

Danas prvoplasirani Vir u Glazgovu je bio četvrti, s dužinom 21.85 metara, dok je drugoplasirani Linkoln na SP-u bio deseti, s dužinom 20.36 metara. Pezer je u Glazgovu bio deveti s 20.41 metar.

Pezer je prošlog mjeseca osvojio naslov balkanskog prvaka na Balkanskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu, a lični i bh. dvoranski rekord, koji je do ove sezone iznosio 21.15 metara, nakon šest godina poboljšao je na 21.42 metra. Lični i bh. rekord na otvorenom je 21.48 metara.

Povezani članci