Sport

ODRŽAN ŽRIJEB ZA EURO: Hrvatska u grupi smrti, Srbija imala sreće, Zmajevima se otvara velika prilika

Održan je žrijeb grupa za Europsko prvenstvo u Njemačkoj naredne godine.

Nema sumnje da nas očekuje dosta uzbuđenja, te smo sada saznali šta nas očekuje na ljeto, odnosno sve grupe.

Evropsko prvenstvo u Njemačkoj igrat će se u deset gradova, a to su: Berlin, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf, Frankfurt, Dortmund, Gelsenkirchen, Frankfurt, Stuttgart, Koln i Minhen.

Dakle u pitanju su gradovi koji su bili domaćini Mundijala 2006. godine, a ovaj put domaćinstvo nisu dobili Kaiserlsautern i Nurnberg.

Hrvatska je u grupi sa Španijom, Albanijom i Iitalija, Srbija je u grupi sa Slovenijom, Danskom i Engleskom, a pravi klasik je duel Francuske i Nizozemske u grupi D. Šansu kroz baraž čeka i nogometna reprezentacija naše zemlje, ali prvo moramo slaviti u baražu. Nema sumnje da bi Zmajevi imali veliku podršku u Njemačkoj i svaka utakmica bila bi pravi praznik za naše navijače.

Grupa A: Njemačka, Mađarska, Škotska, Švicarska. 

Grupa B: Španija, Albanija, Hrvatska, Italija.

Grupa C: Engleska, Danska, Slovenija, Srbija.

Grupa D: Francuska, Austrija, Nizozemska, pobjednik play off grupa A (Poljska, Estonija, Vels ili Finska).

Grupa E: Belgija, Rumunija, Slovačka, pobjednik play off grupa B (BiH, Ukrajina, Izrael, Island)

Grupa F: Portugal, Turska, Češka, pobjednik play off grupa C (Gruzija, Kazahstan..)

Na prvenstvu će nastupiti 24 najbolje evropske selekcije koje su raspoređene u šest grupa sa po četiri tima, a titulu će braniti reprezentacija Italije.

Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj počinje 14. juna 2024. godine. Istog dana će se od 21 sat u Minhenu sastati Njemačka protiv selekcije Škotske.

UEFA je odredila i raspored utakmica. Grupna faza igrat će se u terminima od 15, 18 i 21 sat, a tim ritmom krenut će se već drugog dana takmičenja, 15. juna.

Povezani članci