Pozitiva

VUKOVAR NE ZABORAVLJA SREBRENICU: Maraton mira, da se ne zaboravi i ne ponovi

Ovogodišnji ultramaraton mira Vukovar - Srebrenica održava se trinaesti put u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba na čelu s predsjednikom Vijeća Arminom Hodžićem, koji je ujedno i saborski zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, slovenske i makedonske nacionalne manjine.

U ultramaratonu će sudjelovati pet maratonaca: Dražen Ćućić, Miroslav Dudić-Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac, dok logistički tim čine Robert Kasumović, Adnan Hodžić i Admir Hasanović. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama pridružit će se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

Ultramaratonci će trčati pet etapa dužine 227 kilometara i svi trče cijeli maraton kako bi odali počast žrtvama genocida.

- Ispraćaj trkača je danas u 12 sati ispred Gradskog poglavarastva grada Zagreba, a ultramaraton kreće sutra u 9 sati s Ovčare. To je najkraća etapa gdje će se priključiti trkači iz raznih dijelova Hrvatske koji žele odati počast žrtvama Ovčare i žrtvama genocida iz Srebrenice. Pet trkača nastavit će da trče do Vinkovaca, a zatim do Brčkog koja je i najduža etapa. Treća etapa je do Janje, četvrta je Zvornik i posljednja etapa je Zvornik - Potočari - kazao je Feni član Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba i član Organizacijskog odbora ultramaratona Vukovar-Srebrenica Admir Hasanović.

Ultramaraton mira Vukovar-Srebrenica održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

Cilj je da se pošalje poruka da rata nikad ne bude i da se više nikada, nikome i nigdje ne desi i ne ponovi genocid u Srebrenici.

-Ujedno, povezivanjem dva grada, želimo podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih - poručili su iz Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u pet etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km.

Povezani članci