Pozitiva

VIŠE OD BIZNISA: Mala Jugoslavija u velikoj firmi vraća ljude u BiH

 Svoje poslovne snove Mirsad Durmić je davno ostvario.Njegov DMDE najveća prevoznička firma u BiH odlučila je investirati u biznis koji na najbolji obnavlja suživot u Doboju. 
Hrabro i društveno odgovorno Durmić je odlučio ponovo na noge podići najveću cinkaonu u regiji.

Za kratko vrijeme današnji Dobojinex krenuo je stopama slave nekadašnjeg Energoinvestovog čeda koje je proizvodilo stubove i dalekovode. Sa nešto više od 30 posto iskorištenosti kapaciteta ova firma je prošlu godinu završila pozitivnim poslovanjem. Više od dobiti raduje činjenica da se vraća povjerenje lokalnog stanovništva i nada o mogućnosti da se u BiH živi dobro od svog rada.

Trenutno je zaposleno 70 ljudi. Tu su ljudi iz okolnih mjesta, povratnici u Doboj, ali i radnici koji su napustili poslove u inostranstvu kako bi opet bili svoji na svome.

- Ja i moja dva brata smo radili u Sloveniji isti posao. Kada se otvorila ova firma i kada se vidjela ozbiljnost vlasnika odlučili smo da se vratimo i živimo sa svojim porodicama. Naše kuće su desetak kilometara odavde i nismo se pokajali, za Ljudski.ba je ispričao Milan Vasiljević.

Posao u Dobojinexu je dobio i 70 postotni invalid malić. Kao dijete postao je žrtva mina. Ostao je bez noge. To nije bila prepreka da u ovoj firmi brzo napreduje i zarađuje plaću o kojoj je samo mogao sanjati.- Ovdje niko ne gleda jesi li invalid, već kako radiš i kakav si čovjek. Vratio sam se u Doboj, mijenjao poslove da preživim i sada sam konačno našao svoj mir. Ovo je Jugoslavija u malom, kaže Malić Bradarić.

Sretni radnici i zadovoljna lokalna zajednica za vlasnika firme je važnije od dobiti. Priču o cinkaoni i njenim radnicima pogledajte ovdje: 

 

OVAJ TEKST NASTAO JE U SARADNJI SA FEDERALNIM MINISTARSTVOM IZBJEGLIH I RASELJENIH OSOBA F BIH KOJE JE SPONZORIRALO PROJEKAT MULTIMEDIJALNOST ZA ODRŽIVI POVRATAK. OVIM PROJEKTOM EDUCIRA SE 0O 40 MLADIH POVRATNIKA ZA KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA KOJE IH ČINE KONKURENTNIJIM NA TRŽIŠTU RADA.

 

Povezani članci