Pozitiva

RATOVI IH NISU POSVAĐALI: Srbi i Bošnjaci u ovom selu uvijek čuvali komšiju

Božić je u selu Baljvine poseban. Srbi iz Gornjih Baljvina radost dijele sa komšijama Bošnjacima iz Donjih Baljvina. Tradiciju dobrih susjedskih odnosa nisu prekidali ni ratovi koji su protutnjali kroz BiH.

Stari prijatelji Dušan i Ševko za Ljudski ba su počeli priču anegdotama iz II svjetskog rata. Dušan je bio u četnicima, a Ševkovi u Ustašama i Domobranima. Interesantno je da su jedni druge uvijek čuvali: Tako je bilo i tokom agresije na BiH. Dušanov sin Marko koji je tada bio predsjednik SDS-a nije dozvolio da srpska vojska ovdje maltretira komšije koje su ostale cijeli rat u svojim domovima.

U nikad objavljenom materijalu koji je za FTV pripremila Asocijacija PravoDobro naša ekipa u Baljvinama se našla i pred Božić. Srpske zastave nikome nisu smetale, baš kao što tokom rata Srbima nije smetala lokalna džamija, jedina na banjalučkoj regiji koja nije uništena.

- Ja sam Srbin, oni su Bošnjaci. Neka i oni nose svoju zastavu, ja ću im aplaudirati, kaže jedan od mještana koji je zastavu pripremio za Badnji dan.

Više o tome pogledajte u video na linku: 

 Uskoro na Ljudski.ba cijela priča iz Baljvina.

Povezani članci