Pozitiva

NA ISTOKU SVE SNAŽNIJI: Promjene u namjenskoj industriji, u ovom gradu se ne šale

Konjički div Igman, koji je godinama bio suvereni lider namjenske industrije Bosne i Hercegovine, polako pada i sve su prilike da će izgubiti tu titulu. Prihodi Igmana padaju drugu godinu zaredom, dok istovremeno raste prodaja nekih drugih domaćih firmi koje proizvode oružje ili municiju.

Igman je u prvoj polovini ove godine imao ukupne prihode od 39,2 miliona KM, u odnosu na 48,2 iz istog perioda prošle godine. Ovim je nastavljen pad prihoda Igmana.

Kompanija je za cijelu 2022. ostvarila ukupne prihode od 125 miliona KM, što je za čak 25 miliona KM manje nego godinu ranije kada su bili oko 150 miliona maraka.

Nije poznato zbog čega drugu godinu zaredom padaju prihodi kompanije u koju je uloženo veoma mnogo novca, o čemu se uprava hvalila proteklih godina.

S druge strane, prihodi drugih kompanija namjenske industrije u BiH rastu, i neke su već došle na korak od preuzimanja liderske pozicije, što bi se moglo desiti već ove godine.

Primjer radi, kompanija Pobjeda Technology Goražde (PTG) imala u prvoj polovini ove godine ukupne prihode od 36,6 miliona KM, čime je ostvaren veliki rast u odnosu na 28,4 miliona maraka iz prve polovine prošle godine.

To znači da je razlika u prihodima između Igmana i PTG-a spala na manje od tri miliona KM u 2023, dok je u istom periodu lani bila čak 20 miliona maraka. Za samo godinu razlika je smanjena za čak 17 miliona maraka.

Ako se ovaj trend nastavi, PTG koji je u privatnom vlasništvu već ove godine bi mogao prestići Igman i postati najveća domaća kompanija koja se bavi proizvodnjom oružja ili municije. PTG se bavi proizvodnjom sportske, lovačke i privredne municije.

No, on nije jedina kompanija koja sistiže posrnulog konjičkog diva. Druga goraždanska firma – Unis Ginex, također se opasno približila jer je u prvoj polovini ove godine imala prihode od 33,1 milion KM (u istom periodu lani prihodi bili 28,5 miliona).

Dakle, u ovom slučaju razlika je smanjena za oko 14 milona, sa oko 20 miliona na oko 6 miliona maraka. Ginex je, kao i Igman, u većinskom vlasništvu Vlade FBiH.

Još uvijek nisu objavljeni polugodišnji rezultati svih kompanija namjenske industrije, kako bi se napravila sveobuhvatna analiza.

Nije poznato zbog čega padaju prihodi Igmana u koji su uložena ogromna sredstva, i to u vremenu koje je izrazito povoljno za proizvođače oružja i municije.

Povezani članci