Pozitiva

KAKVO DIJETE: Mala Lena veliki majstor, njene pite su najbolje

Vještim rukama Lena pravi pite od pete godine i dobro zna kako da joj kore budu tanke, jer bez toga nema dobre savijače

Lena Kljajić iz Obrenovca je dijete za primjer. Sa samo 9 godina, Lena umije da razvuče kore, zavrti ih iznad glave, nafiluje i poput naiskusnijih pekara napravi pravu, pravcatu savijaču u kojoj svi rado uživamo. Njene malene ruke su svakog dana do lakata u brašnu i masti.  "Zanat" je ispekla u porodičnoj pekari, gledajući tatu kako radi. "Stavimo mast, stavimo koru, raspljeskamo je i onda bacamo. Tako radimo sa četiri kore, a na četvrtu stavljamo sir", stručno objašnjava.

Ova neobična djevojčica kad dođe iz škole prvo odradi domaće zadatke, pa pravo u pekaru da se neko vrijeme bavi najukusnijim hobijem. Počela je u petoj godini, a već od šeste porodici je potpuno sama spremala pite. "Prvo tijesto spljeskamo, pa je bacimo, savijamo... Filujemo na četvrtu koru", objašnjava Lena stručno vitlajući tijesto kroz vazduh. Sve je vještim ručicama spremno očas posla. Ponosno pokazuje tepsiju sa gotovom pitom koju je za nas spremila. Dok nosi u peć da je stavi na pečenje, Lena kaže da najviše voli da jede savijaču sa mesom. 

"Sinoć sam pomislila kako mi se jede potkovica sa mesom i ako je bilo gotovih u pekari, sama sam je napravila. Nekako mi je tako najlepše", veselo čavrlja naša najmlađa pekarka.

Lenina majka, Slađana Kljajić kaže da pekarstvo dio porodične tradicije.

"I moja i porodica mog muža su generacijama u pekarstvu, pa se nekako zanat prenosio sa koljena na koljeno. Ipak, iako smo svi u poslu, oduševljeni smo Leninom vještinom i posvećenošću. Prosto, tijesto je njena ljubav i ništa joj nije teško da nauči, da zamjesi, ispeče...", kaže ponosna mama. 

"Uživam u tome kad pravim peciva“, ističe naša mala sagovornica.

Na prvom mjestu joj je, kaže, škola. Učenica je trećeg razreda, a ranije je trenirala tekvando. Sad se sprema da upiše školu fudbala, koji je pored pekarstva njena najveća ljubav. Ali kao i svako dijete njenog uzrasta druženjem sa vršnjacima ispunjava najveći dio slobodnog vremena.