Pozitiva

HERCEGOVCI OSVJETLALI OBRAZ: Veliki broj izbjeglica iz Ukrajine primljen s velikim srcem

Od početka ruske invazije na Ukrajinu do danas, prema podacima Ujedinjenih nacija, oko tri miliona Ukrajinaca napustilo je zemlju i spas potražilo širom svijeta. Manji broj državljana Ukrajine danas boravi u našoj zemlji, a najviše ih je smješteno u Međugorju.

Svitlana Opruk i Bogdan Krilj na prvu godišnjicu ruske invazije u Ukrajini, iz Hercegovine su poslali razglednicu ukrajinskim vojnicima. Uz želje da odbrane domovinu, ovi mladi ljudi poželjeli su i vratiti se u svoj dom. Uputili su molitve za ukrajinski narod i vojsku koja brani zemlju.

"Oni moraju moralno i fizički ostati jaki, a mi smo molitvama s njima. Pišem pjesme. Jednu sam posvetila prijatelju koji je stradao u ratu. Ona ustvari govori o svim sinovima i kćerima Ukrajine. Vjerujem u Boga i vjerujem da će pomoći da naša vojska ostvari pobjedu", kaže Svetlana Opruk, izbjeglica iz Ukrajine.

"Važno je da duhovno budemo jaki i da se molimo za našu vojsku. Doći će kraj i ratu i našoj patnji. Mora to stati, pomoći će nam naša molitva", isitče Bogdan Krilj, izbjeglica iz Ukrajine.

O zdravlju i životima izbjeglica, kao i o školovanju djece koja nastavu pohađaju na online platformi brine Crveni križ.

"Mi smo evidentirali preko 400 izbjeglica koje su ovdje imale status izbjeglice. Oni koji su popunili formulare i o kojim smo skrbili. Danas na godišnjicu invazije imamo 81 osobu o kojoj skrbimo", kaže Andrija Stojić, sekretar Crvenog križa Čitluk.

Iako je u evidenciji Crvenog križa zabilježeno 400 izbjeglica iz Ukrajine, u ovoj organizaciji vjeruju da je u Međugorju od početka invazije, boravilo više hiljada državljana Ukrajine. Neki su dolazili i kao hodočasnici.

"Samo gledate kako dolaze autobusi. To se nije moglo izbrojati. Ne znam mnogo detalja, ali znam da je u našem mjestu svaka osoba primljena s velikim srcem", kazao je Marko Zovko, ugostitelj.

Ukrajinskim državljanima mnogo znači podrška mještana.

"Velika zahvalnost narodu Bosne i Hercegovine, koji je uz nas u teškim danima. Hvala im za sve što su uradili za nas. I za njihove molitve upućene Bogu za naš narod", kaže Bogdan Krilj, izbjeglica iz Ukrajine.

Ujedinjeni narodi su krajem januara iznijeli procjenu o 18.000 poginulih ukrajinskih civila, ali su priznali da je stvarna brojka vjerovatno mnogo veća. Ukupan broj poginulih procjenjuje se na više od 150 hiljada.

Povezani članci