Pozitiva

DURAKOVIĆ U HUMANOJ MISIJI: Suze majke Jasne iz Srebrenice, poziv dobrim ljudima za pomoć

Potdpredsjednik RS-a Ćamil Duraković jučer je boravio u Srebrenici odakle je poslao apel za pomoć jednoj porodici čija kćerka mora biti na posebnom režimu ishrane ze što porodica nema dovoljno novca. Njegov apel prenoasimo u cijelosti.

Mislio sam da ću imati snage snimiti video sa lica mjesta o tužnoj priči četveročlane porodice Karamehmedović iz srebreničkog sela Urisići. Nažalost nisam mogao, jer svaki put kad sam uključio kameru i pogledao Kenanino malo blijedo lice, iscrpljeno operacijama… zaplakao sam.

 Zato sam odlučio slikati i napisati ovu priču, a vas molim da pročitate do kraja.

 Najteže su mi padale suze majke Jasne, koja je i sama narušenog zdravlja, dosad je imala jednu operaciju srca, a zbog Kenanine operacije, Jasna još uvijek odgađa drugu hitno potrebnu operaciju.

 Kenana ima 11 godina, kao beba ostala je potpuno gluha, zbog upala. Slušni implantat joj je ugrađen prije pet godina i koštao je 40.000 KM. Nakon posljednje operacije ciste na bubrezima, Kenana mora na poseban režim njege i ishrane, a zbog gluhoće neophodani su joj defektolog i logoped.Teška je borba ove hrabre djevojčice, koja je uprkos zdravstvenom stanju vrlodobra u školi.

 Detalje o stanju u ovoj porodici dobio sam od Udruženja LEPTIR Srebrenica, koji su me zamolili za pomoć. Stoga smo, predsjednica Udruženja Željka Katanić i ja, danas posjetili ovu porodicu koja živi u 28 kvadratnih metara.Oca Kadriju nismo zatekli, jer kako Jasna reče "čuva ono malo ovčica što imamo". Kadrija je nezaposlen i učinit ću sve da mu probamo naći posao.

 Međutim, ovo pišem radi trajnog finansijskog rješavanja potreba ove porodice, zbog Kenane. Kenana mora živjeti na posebnom režimu ishrane, a nezaposleni roditelji ne mogu priuštiti čak ni za režije, a kamoli poseban režim ishrane.

 Žao mi je što smo zemlja koja nema sistemsko rješenje za ovakve porodice pa evo moram javno tražiti vašu pomoć.

 Ovim putem pozivam dobre ljude koji će pomoći ovoj porodici, prije svega da im se, zbog lošeg socijalnog statusa, adekvatno i trajno riješi stambeno pitanje, a potom dok je Kenana ovakvog zdravstvenog stanja, koje zahtijeva dugoročnu posebnu brigu, da prikupimo dovoljno novaca za njene mjesečne potrebe (cca 1000 KM), plus 1500 KM za troškove logopeda kojeg će angaživati Udruženje LEPTIR.

 Odgovornost nad ovim procesom, agažmanom logopeda i defektologa preuzet će Udruženje LEPTIR, a ja ću, kao potpredsjenik entiteta, biti garant i pokrovitelj ove humanitarne akcije.

 Svi zainteresovani nek’ mi se jave u inbox. Hvala vam.

Povezani članci