Politika

SCHMIDT ZARATIO S OPOZICIJOM U RS-u: P(r)ovalio ih za Dodika, oni njega za pare

Narodni poslanik u NSRS Nebojša Vukanović uputio je teške optužbe na račun Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a pominju se i pare za izbornu krađu. Oštra reakcija uslijedila je nakon Schmidtove tvrdnje da ga je opozicija molila da smijeni Milorada Dodika.

Prema Schmidtovim riječima, teško je biti opozicija u RS-u, zbog čega kaže ima razumijevanjaa za njihovu poziciju.

– Јa bih mogao reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri, njihovi rukovodioci tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlasti. Zbog toga me čak i iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali sa Dodikom – Izjavio je Schmidt.

Nakon te izjave Vukanović je poručio da je sada jasno kakvu igru igra Schmidt.

- Nikada nisam vidio niti upoznao Kristijana Šmita, niti sa njim progovorio neku riječ, a ne da sam od njega tražio da smijeni Dodika, a podmukli i zli Švabo bi trebao da izađe u javnost i kaže ko je, kada i šta od njega tražio? - poručio je Vukanović.

Prema njegovim riječima takođe treba da odgovori koliko je miliona eura, preko posrednika, uzeo od Dodika posle izbora kako bi zataškao i amnestirao izbornu krađu i ostavio ga na vlasti, i da li je novac preuzeo prilikom posjete Srbiji prošle godine?

- Da li zbog toga ne smije da odgovori na Dodikove uvrede, jer ga drži u šaci, i pokušava nanijeti štetu njegovim političkim protivnicima, iznoseći laži, navlačeći ih u klopku, i nabacujući uporno loptice režimu, čiji su režimski mediji spremno dočekali novo nabacivanje loptice kako bi poveli lažnu kampanju, smatra Vukanović.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da Schmidt laže kada govori da su lideri opozicije od njega tražili da smijeni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Koji su motivi Schmidta da laže, ne mogu sa sigurnošću da znam, a jedna od varijanti jeste da je sujetan, frustriran i uvrijeđen time što opozicija nije razgovarala s njim u Banjaluci jer je nelegitiman visoki predstavnik - rekao je Miličević.

Druga vrsta razmišljanja, kaže on, jeste da su Dodik i Schmidt dogovarali ovaj scenario.

Lider PDP-a Branislav Borenović nije htio davati komentar..

 

 

 

Povezani članci