Politika

SCHMIDT NAJAVLJUJE: Ključni plan za suzbijanje secesionizma

Visoki predstavnik Christian Schmidt, tokom dvodnevne posjete Briselu, održao je sastanke s visokim evropskim zvaničnicima, uključujući italijanskog ministra vanjskih poslova Antonija Tajanija i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija.

Visoki predstavnik je istakao značaj ovog trenutka za evroatlantski put Bosne i Hercegovine. Naglasio je neophodnost konstruktivnog i produktivnog angažmana političkog rukovodstva BiH u provedbi neophodnih reformi.

-Predstoji još mnogo posla. U Bosni i Hercegovini se moraju implementirati standardi EU, kao i u svakoj zemlji koja teži pridruživanju Evropskoj uniji - istakao je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

U razgovorima koje je vodio, naglasio je da provedba Dejtonskog mirovnog sporazuma i EU integracije nisu međusobno isključivi ili kontradiktorni procesi. Naprotiv, oni se međusobno nadopunjuju i jačaju zajednički napredak. Objasnio je da je zadržavanje instrumenata za očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma ključno za suzbijanje secesionističkih aktivnosti i antidejtonskog ponašanja.

-Međunarodna saradnja i ujedinjen angažman u Bosni i Hercegovini i dalje imaju vitalni značaj za uspjeh, skupa sa zajedničkim radom svih domaćih aktera - poručio je visoki predstavnik.

Odluke visokog predstavnika, kojima su razriješeni zastoji i osigurana funkcionalnost, sada omogućavaju političarima da rade na ostvarenju daljnjeg napretka, saopćeno je iz OHR-a.

Povezani članci