Politika

PUTINOVE PORUKE DODIKU: Ruski mediji ugasili nadu, kratka izjava nakon još kraćeg sastanka

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, a o tom kratkom susretu izvijestili su i ruski mediji.

Vladimir Putin je kazao kako se odnosi Rusije i Republike Srpske uspješno razvijaju.

„Proteklih godinu dana bilježimo rast prometa u robnoj razmjeni – on je, naravno, u apsolutnom iznosu mali, ali trend je dobar – iznosio je 57 posto. Ovaj trend svakako treba održati. Svjestan sam interesa naših partnera u Republici Srpskoj za rad s našim velikim kompanijama u raznim oblastima. Nadam se da će tako i biti. Imamo odgovarajuće alate koji su namijenjeni za postizanje još boljih rezultata.  Zahvalni smo vam na neutralnom stavu o događajima u Ukrajini.

Samo takav stav može dovesti do bilo kakve pozitivne odluke. Ali u svakom slučaju, zahvalni smo vam na suzdržanosti. Također znam da hiljade školaraca u Republici Srpskoj uči ruski jezik, a interes za ruski jezik i rusku kulturu podržava se na državnom nivou, na čemu smo vam također veoma zahvalni", kazao je kratko Putin nakon još kraćeg sastanka s Dodikom.

Ruski predsjednik ni riječ nije progovorio o Dejtonskom sporazumu i njegovom navodnom urušavanju, o kojem je Dodik kazao da će obavijestiti ruskog predsjednika, a, ništa ni od novog ruskog kredita ili barem pozajmice zbog koje je Dodik zapravo i išao u Moskvu, što je i očekivano jer su ruski agresori od početka invazije na Ukrajinu potrošile milijarde i milijarde rubalja kako bi osvojili tu zemlju, dok se u isto vrijeme dobit njihovih najmoćnijih kompanija poput Gazproma prepolovila,

Povezani članci