Politika

POTKRESAO KRILA DODIKU I ČOVIĆU: Radun neće da sluša naredbe iz Banja Luke

U Bosanskom Grahovu, srpskoj pograničnoj opštini u Federaciji BiH u kojoj živi svega 800 stanovnika, desio se pravi politički karambol, u kojem je SNSD izgubio odborničku većinu.

Iza “prevrata” u Skupštini opštine, ili kako se zvanično zove Opštinskom vijeću, stoji Duško Radun, predsjednik Srpske napredne stranke Federacije BiH, koji je poslanik u Skupštini Kantona 10 i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Nije tajna da Radun odavno kopa i nogama i rukama da bi potkopao vlast Dodikove stranke u Grahovu i vidio leđa načelnu opštine Urošu Đuranu i predsjednici Opštinskog vijeća Slađani Čeko.

Ljudski.ba je ranije pisao o političkim sukobima u Grahovu u tekstu: https://www.ljudski.ba/drustvo/zestok-obracun-raduna-i-snsd-a-zna-se-ko-ima-rezervni-polozaj-u-beogradu.

Time je počelo, a afera nije manjkalo. Novi sukob desio se i zbog zanemarivanja interesa građana u dilovima sa zainteresovanim investitorima za energetske projekte. Ljudski ba je o tome pisao u tekstu: https://www.ljudski.ba/drustvo/strujom-protiv-povratnika-ako-se-hdz-i-snsd-ne-zaustave-idu-krivicne-prijave

Đuran se izvukao i dočekaće kraj mandata u fotelji, jer je sada već prekasno započinjati postupak za opoziv načelnika opštine.

Slađana Čeko je smijenjena. Glave su još došla trojica odbornika iz tri partnerske partije, koji su nedavno okrenuli leđa SNSD-u i pridružili se Radunovom taboru.

Da li su u pitanju tri papka, ili tri nezadovoljna odbornika, kojima je dosadilo da ih vuku za nos i kljukaju lažnim obećanjima, teško je precizno odgovoriti. Poznavaoci prilika kažu da tu “ima svega”.

– Nema tu nikakve drame. Odlučili smo da smijenimo SNSD-ovo rukovodstvo, na čelu sa predsjednicom vijeća Slađanom Čeko, jer uz svoja 4 odbornika, sada imamo i 4 iz partnerskih stanaka. Dakle, imamo većinu i to je to – tvrdi Radun.

Kaže da su odbornici nove većine pokušali da izmene predloženi dnevni red, kako bi se glasalo o smjenama, ali da je Slađana Čeko prekinula sjednicu i zajedno sa ostalih 6 odbornika “bivše većine”, napustila salu.

– Mi smo sa 8 odbornika imali kvorum, izabrali smo predsjedavajućeg i nastavili s radom. Sve je to po zakonu i po poslovniku – tvrdi Radun.

Za novog predsjednika Opštinskog vijeća u Bosanskom Grahovu izabran je stari kadar: Radunov SNS-ovac Milorad Gligić, koji je ranije bio i predsjednik skupštine i načelnik opštine.

Radun tvrdi da nova odbornička većina ima samo jedan cilj: da radi u interesu mještana ove male i opustjele opštine, a ne da “sluša komande iz Banjaluke”.

-U Grahovu je uz SNSD ostao samo HDZ BiH, ali džaba im, u manjini su. Ovo je direktni udar i na Dodika i na Čovića – poručuje Radun.

Tvrdi da trojica odbornika, koji su promijenili stranu, nisu dobili ništa zauzvrat.

-Taman posla! Nismo im ništa dali niti obećali, ni jedne marke, ni jedne pozicije. Nismo mi njih tražili, oni su nama došli, ponudili su da nam se pridruže, jer im je dosadilo da ih ovi iz SNSD stalno lažu – tvrdi Radun.

Povezani članci