Politika

ODJEKUJU PORUKE IZ BANJALUKE: Rušenje Arnaudije je bio čin bezumlja, moramo graditi mir

Ceremonija otvaranja džamije Arnaudija je započeta bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Prisutne je prvo pozdravio glavni imam Medžlisa Banja Luka Muamer Okanović.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo se danas okupili da zajedno proslavimo otvaranje posljednje porušene džamije. Arnaudija je dragulj među džamijama- rekao je Okanović.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković poručio je da želi da danas iz Banja Luke budu poslane poruke mira, ljubavi i zajedništva.

- Izuzetno mi je drago što mogu danas biti ovdje kao Srbin pravoslavac među vama i to na treći dan Uskrsa. Živjeti zajedno jeste moguće, ali je i lijepo - poručio je Stanivuković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da današnja ceremonija pokazuje da je ono što se desilo tačno prije 30 godina bilo greška i da je to čin bezumlja.

- Svjedočimo da ljude niko ne može zaustaviti u njihovoj vjeri i tako treba da bude. Zalagaću se da svi uvijek imate ista prava bez obzira koje ste vjere i nacije - rekao je Dodik.

On je dodao i da želi da kao političar pošalje danas poruke mira.

- Jedino nam preostaje da živimo u miru i poštovanju - dodao je Dodik.

- Ono što se desilo na današnji dan prije 30 godina bila je velika greška. Rušenje Arnaudije bilo je čin bezumlja i danas trideset godina kasnije svjedočimo da se gradi i izgradi ovaj prelijepi objekat ovdje. Zahvalna sam u ime RS svima koji su pomogli i izdvojili sredstva za izgradnju ove prelijepe džamije, poručio je on

Predsjednik RS dodao da se danas ovim okupljanjem svjedoči mir.

- Okupljeni smo ovdje da svjedočimo u ovom vremenu da na ovim prostorima može jedino da opstane mir. Svako od nas ima pravo da bude svoj, da bude pripadnik jednog drugo ili petog naroda, ali ono što svako od nas mora da gradi jeste mir. I mi upravo tome svjedočimo danas ovdje sa ovog mjesta, rekao je Dodik.

Vjernicima muslimanima je čestitao otvorenje ove džamije.

- Vam vjernicima muslimanima želim da čestitam ovaj praznik dan džamija, a svim vjernicima koji žive ovdje u Banjaluci želim da čestitam otvaranje ove džamije. Želim da vjernici ovo koristite u najvećem miru i slobodi, rekao je Dodik, te dodao:

"Političari pomalo uzavrelih strasti, šalju ovih dana razne poruke. A ja ću poslati samo jednu. Jedino što nam preostaje u našim životima jeste da ga živimo u miru. Veoma cijenim činjenicu da smo ovdje danas okupljeni da svjedočimo ovom uspjehu, ne samo izgradnji džamije nego i našem okupljanju. "
- Neka vam je ova džamija sretna, neka vam posluži za molitve, neka posluži svim dobrim ljudima, završio je svoje obraćanje predsjednik RS.

Džamija Arnaudija srušena je 1993. godine, a Protokol o finansiranju ponovne izgradnje potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017., a kompletna izgradnja završena je krajem prošle godine. Obnova je koštala oko šest miliona KM.

Džamija Arnaudija prvi put je podignuta još 1594. godine.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2003. godine proglasila je mjesto i ostatke graditeljske cjeline Arnaudije nacionalnim spomenikom BiH.

Otvaranjem Arnaudije bit će završen proces obnove 16 porušenih banjalučkih džamija.

Kako je nedavno rekao banjalučki muftija Ismail Smajlović, banjalučka medresa "Reis Ibrahim-ef. Maglajlić" ove godine ispratiće prvu generaciju učenika, što je pored otvaranja Aranudije, veliki događaj za Muftijstvo banjalučko.

Povezani članci