Politika

NE DAJ BOŽE DA SE SRBI SLOŽE: Svesrpski sabor bez Srba u FBiH, Mioković neće da šuti

"Jedinstvo koje je usmjereno ka zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj sudbini koju dijelimo, ali jedinstvo koje nije usmjereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u RS-u ili bilo gdje na Balkanu, jedinstvo koja nikoga ne ugrožava", rekao je Starović.

Vlade Srbije i RS sutra će na zajedničkoj sjednici u okviru Svesrpskog sabora usvojiti Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničke budućnosti srpskog naroda, najavio je srbijanski ministar za rad i boračka pitanja Nemanja Starović gostujući na RTS-u.

 "Jedan narod, jedan Sabor. Srbija i Srpska", službeni je naziv sabora koji se održava sutra u Beogradu. Sabor počinje molebnom u Hramu Svetog Save, nastavlja se zajedničkom sjednicom Vlada, sastancima gospodarstvenika, a kako je najavljeno, okupit će nekoliko tisuća ljudi iz Srbije i Republike Srpske. 

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da se radi o jednoj velikoj i značajnoj manifestaciji kojom se želi prikazati i dokazati jedinstvo srpskog naroda s obje strane Drine.

"Jedinstvo koje je usmjereno ka zajedničkoj budućnosti, zajedničkoj sudbini koju dijelimo, ali jedinstvo koje nije usmjereno ni protiv koga drugog, kako u Srbiji, tako u RS-u ili bilo gdje na Balkanu, jedinstvo koja nikoga ne ugrožava", rekao je Starović.

"Ovaj će sabor imati i svoju društvenu, i svoju kulturnu dimenziju, ali, naravno, da će imati i značajan politički sadržaj, koji će se, prije svega, ogledati u Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja će biti usvojena na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Republike Srpske", dodao je Starović.

Kaže da će deklaraciju potpisati predsjednik Republike Srbije, predsjednik Republike Srpske, uz koju će "pristati i patrijarh Porfirije", i koja će dati "snažni politički impuls svemu što je dosad urađeno i što se planira u budućnosti".

"Moram da kažem da je ta deklaracija veoma temeljan i veoma ozbiljan dokument, koji se još uvijek usuglašava, ali ono što je sasvim sigurno, da će svoje snažno uporište i snažan temelj imati upravo u Daytonskom mirovnom sporazumu, Ustavu Bosne i Hercegovine, koje mi bezrezervno poštujemo", rekao je Starović.

Zanimljivo je da na takozvanom Svesrpskom saboru nije pozvan nijedan Srbij iz Federacije BiH baš kao ni pojedini opozicioni političari u RS-u. O svemu je govorio predsjedatelj federalnog Doma naroda Dragan Mioković koji je kazao da on kad Srbin nije dobio poziv na Svesrpski sabob te kako je riječ o privatnom skupu Vučiča i Dodika na koji su pozvani samo nacionalisti.

Povezani članci