Politika

KUHA NA BALKANU: Biden produžio nacionalno vanredno stanje koje se odnosi na naše područje

Sinoć kasno po našem vremenu predsjednik Sjedinjenih Država Joseph Biden je izvršnom uredbom produžio nacionalno vanredno stanje koje se odnosi na područje Zapadnog Balkana.

Biden je u objavi podsjetio da je 26. juna 2001. godine, Izvršnom uredbom 13219, tadašnji predsjednik SAD "proglasio nacionalno vanredno stanje za Zapadni Balkan u skladu sa Zakonom o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlastima (50 USC 1701 et seq.) za rješavanje neuobičajene i vanredne prijetnje nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država koju čine radnje osoba uključenih (pomažući, sponzorirajući ili podržavajući) u: (1) ekstremističko nasilje u bivšoj Republici Makedoniji (što je sada Republika Sjeverna Makedonija) i drugdje u regiji Zapadnog Balkana ili; (2) djela koja opstruiraju provedbu Daytonskog sporazuma u Bosni ili Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 10. juna 1999. na Kosovu"

Biden zatim u objavi podsjeća da je predsjednik SAD naknadno izmijenio ovu naredbu u Izvršnoj naredbi 13304 od 28. maja 2003. godine kako bi "poduzeo dodatne korake u pogledu određenih radnji koje ometaju provedbu, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. koji se odnosi na Makedoniju (ono što je sada Republika Sjeverna Makedonija)".

Biden zatim ističe da je dana 8. juna 2021. godine potpisao Izvršnu naredbu 14033, kojom je proširen opseg nacionalnog vanrednog stanja proglašenog Izvršnom naredbom 13219, s izmjenama i dopunama, utvrđujući da "situacija na području bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan), tokom posljednja dva desetljeća, uključujući potkopavanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, kao i raširenu korupciju unutar raznih vlada i institucija na Zapadnom Balkanu, koči napredak prema uspješnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, te stoga predstavlja neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država".

Biden na kraju objave ističe da "radnje osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući djela ekstremističkog nasilja i opstrukcionističke aktivnosti, te situacija na Zapadnom Balkanu koja koči napredak prema uspješnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, nastavljaju da predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Država". 

Iz navedenih razloga Biden je odlučio produži na još jednu godinu nacionalno vanredno stanje za Zapadni Balkan.

"Iz tog razloga, nacionalna vanredna situacija proglašena u Izvršnoj naredbi 13219, prema kojoj su poduzeti dodatni koraci u Izvršnoj naredbi 13304 i čiji je opseg proširen u Izvršnoj naredbi 14033, mora ostati na snazi ​​nakon 26. juna 2023. Stoga, u skladu s odjeljkom 202(d) Nacionalnog zakona o vanrednim situacijama (50 U.S.C. 1622(d)), produžavam na jednu godinu nacionalno vanredno stanje proglašeno Izvršnom uredbom 13219 u vezi sa zapadnim Balkanom", navodi se u obavijesti predsjednika Bidena koja će biti proslijeđena Kongresu.   

Inače, prema Odjeljku 202(d) Zakona o nacionalnim izvanrednim situacijama predviđa se automatski prekid nacionalne izvanredne situacije osim ako u roku od 90 dana prije datuma godišnjice njenog proglašenja predsjednik SAD ne objavi u Federalnom registru i prenese Kongresu obavijest u kojoj se navodi da će vanredno stanje nastaviti na snazi i nakon datuma godišnjice. Upravo to je sinoć predsjednik Biden i učinio.

Povezani članci