Politika

KONAKOVIĆ VJERUJE U SCHMIDTA:Nek se ne igraju i ne šale, skrivati se od pravde mogu samo u RS-u

Ovo je zaista ozbiljno, adekvatno i pravovremeno djelovanje visokog predstavnika koje pozdravljam, rekao je za portal "Avaza" ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon što je Kristijan Šmit (Christian Schmidt) iskoristio Bonske ovlasti. 

- Govorio sam o tome. Očekivali smo svi ozbiljnu reakciju, jer što je ovaj put uradila NSRS jedan je od najvećih udara na Ustav BiH. Odluka je adekvatna, posebno u ovom dijelu koji sada otvara proces za procesuiranje svih onih koji se usude suprotstaviti ili rušiti Ustav, što dosad u pravnom sistemu, tužioci koji su željeli izbjegavati odgovornost nalazili manu u našem sistemu. To je sada jasno i potpuno je jasno da će oni koji to u budućnosti budu radili imati problema sa zakonom ove zemlje - rekao je Konaković. 

Osvrnuo se i na poruke koje dolaze iz manjeg bh. entiteta RS.

- Ovo što sada čujemo poruke iz RS-a, Milorada Dodika i ostalih zakona, ja ih smatram pucnjem u prazno. Mogu oni pokušati neko vrijeme negirati ovu novu političku realnost, pogotovo ovo novo krivično zakonodavstvo. Mogu se ti ljudi od lica pravde sakriti u RS i nigdje više. O tome sam govorio i dan-dva prije donošenja ove odluke i nakon naših sastanaka i prilikom razgovora o sastanku u Konjicu. Ovo je sasvim nova pravna dimenzija. Nek se ne igraju i ne šale oni koji su mislili i koji žele ovu stvar shvatiti olako - zaključio je Konaković. 

Podsjećamo, visoki predstavnik Kristijan Šmit danas je iskoristio Bonske ovlasti kojima je poništio odluke Narodne skupštine RS o nepriznavanju odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda na prostoru manjeg bh. entiteta.

Također, Šmit je nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH.

Povezani članci