Politika

KONAKOVIĆ O ŠARENIM LAŽAMA: Nakon potpisa s HDZ-om ništa neće preko noći, nema euforije zbog vlasti

Predsjednik Naroda i Pravde rano je jutros najavio potpisivanje Programske deklaracije između HDZ i Osmorke. Danas u Sarajevu, ako Bog da, potpisujemo dokument koji definiše smjernice, načela i ciljeve djelovanja izvršne i zakonodavne vlasti za naredne četiri godine, najavio je Konaković. Ostatak objave prenosimo u cijelosti.

Prvi put će građani Bosne i Hercegovine svjedočiti programskom koaliranju, dokument se potpisuje u institucijama naše zemlje, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.Dokument su sačinile radne grupa stranaka koje čine koaliciju, bez međunarodnih medijatora.Još jedan proces koji dugo nije viđen, sporazumi su potpisivani uglavnom pod pritiskom međunarodne zajednica i skoro nijedan nije realizovan

.Nakon potpisa okvirnog dokumenta, krećemo u izradu detaljnog, planskog sa jasnim rokovima i ciljevima za sve vlade na svim nivoima vlasti.Ne obećavamo šarene laže, na kažemo da ćemo preko noći popraviti stanje u našoj zemlji, znamo da neće biti lako.Ne likujemo i ne dočekujemo ovu vlast euforično, znamo kako nas težak posao čeka.

Obećavamo predan i transparentan rad, uključivanje struke u sve procese, pošten i domaćinski odnos prema javnom dobru i odgovornost za povjerene poslove.Obećavamo stavljanje društvenog interesa ispred ličnog i stranačkog, obećavamo borbu za ljude u Bosni i Hercegovini, za svakog čovjeka, na svakom pedlju naše domovine.

Obećavamo hrabrost da se mostovi među ljudima u ovoj zemlji umornoj od konflikta i svađa ponovo grade, da zaustavimo političku depresiju zbog koje ljudi bježe iz Bosne i Hercegovine.Nervozu režima razumijemo, njihove postupke ne opravdavamo.Vatra koju na nas bljuju ovih dana je očekivana, na nju smo bili spremni.

Dobro znamo ko smo, nikad ne uštrb domovine i svog identiteta ne bi povukli nijedan potez.U isto vrijeme, moramo shvatiti svi zajedno da zemlju koju smo teškom mukom odbranili moramo graditi i razvijati, da nam lažni populizam donosi plate i mandate, al’ ništa dobro ne donosi ljudima koji u njoj žive.

Povezani članci