Politika

KAD SE VOJSKA U PRIJEDOR VRATI: Zna se ko je prešutio informaciju Predsjedništvu BiH

Na Mrakovici je obilježena 82. godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svjetskom ratu. Ovaj događaj organizovan je pod pokroviteljstvom Vlade RS-a.

Međutim, neprimjereni čin desio se uoči obilježavanja, jer je upravo kroz Prijedor, grad u kojem su počinjeni masovni zločini nad Bošnjacima, marširala vojska Srbije, zemlje, koja je, podsjećamo, proglašena krivom jer nije spriječila genocid nad Bošnjacima. Političke rekacije brojne. 

"Prvo i osnovno pitanje ovdje je, ko je odobrio ulazak vojske Srbije u BiH? Predsjedništvo BiH to nije učinilo. Da li je to uradilo Ministarstvo odbrane? To se odmah mora utvrditi. Ako nije ni Ministarstvo odbrane, onda je riječ o klasičnom aktu agresije", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Sasvim je jasno ko je odgovoran za novonastalu situaciju.

Naime, Ambasada Srbije u BiH potvrdila je da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković dobio informaciju o ulasku Vojske Srbije u BiH, ali je očito tu informaciju zadržao za sebe i nije je proslijedio u Predsjedništvo BiH, nego samo graničnoj policiji BiH. Predsjedništvo BiH jedino ima ingerenciju odobriti ili uskratiti mogućnost ulaska stranih vojnika na teritorij BiH.

Povezani članci