Politika

IMA NEKA TAJNA VEZA: Šta povezuje Borjanu Krišto, Antu Pavelića i Goražde

Prema posljednjim podacima CIK-a Borjana Krišto je u utrci za člana Predsjedništva BiH osvojila 84 glasa u BPK Goražde. Od toga u Gradu Goražde dobila je 74 glasa, u Ustikolini 10, a za nju jedino niko nije glasao u Prači. Zavidan je ovo rezultat obzirom na konstantne tvrdnje iz HDZ-a da na području ovog kantona prema popisu iz 2013 živi 24 Hrvata. 

 To je glavni argument HDZ -a da iz BPK Goražde dolazi nelegitimni Hrvat u Dom naroda F BiH. Do sada je to bio Edim Fejzić, a u ubuduće će kako stvari stoje biti njegova kćerka Berina koja je prema nezvaničnim rezultatima dobila mnogo više glasova od Krišto, čak 290.

Kada je riječ o Krišto i dalje je ipak najveći fenomen podatak da je ubjedljivo pobijedila na glasačkom mjestu u sarajevskom naselju Švrakino selo gdje je osvojila 128 glasova. Ako se ipak malo zaviri u istoriju glasovi za Krišto, pa i činjenica da postoje Hrvati koji nose muslimanska imena čini se ipak imaju utemeljenje.

Dok je Edim iz Goražda “legitimnim Hrvatima” bio sporran, a biće i njegova kćerka Berina u Hrvatskoj se s poštovanjem govori o hrvatskom heroju s Drine Aliji Šiljku. Ovaj istaknuti HSP-ovac vojni je umirovljenik Hrvatske koji je tokom 90-tih radio na uspostavljanju HOS-ovih kampova u Hrvatskoj i BiH.

Šiljak je prvi čovjek koji je nakon 1945 razvio Hrvatski barjak na Drini, čijom vodom je 90-tih svoje je pristalice i simpatizere na mitinzima škropio ‘svetom vodicom hrvatskom, hladnom izvorskom Drinom’.

- Na Drini Srbija prestaje!  Od Drine do Sutle, odnosno od Soče do Foče je teritorij koji pripada mojem narodu bez obzira na vjeroispovijest islamsku ili katoličku, govorio je u medijima Šiljak.

Simbolično je i to da je Krišto glasove dobijala i na biračkim mjestima u osnovnoj školi koja nosi naziv po Husein efendiji Đozi čija ličnost je i danas kontroverzna zbog saradnje s ustaškim pokretom. Na biračkim mjestima u toj školi Krišto je dobila 10 glasova.Istorija je neumoljiva. Vratimo se na Švrakino selo I njegovo istorijsko naslijeđe. Rijetki su koji danas znaju kako se tokom drugog svjetskog rata zvalo naselje Ante Pavelića.

Osnivač o vođa ustaškog pokreta Ante Pavelić poznat je po tome da je Muslimane nazivao Hrvatskim cvijećem, a čak se njegova biografija romantizirala zbog pridobijanja Muslimana. Tako je u jednoj od njih navedeno da je završio mekteb u Jajcu.

Istorija je učiteljica života, ali HDZ, kao I sve ostale politike u BiH iz nje uzimaju samo ono što im odgovara.

Povezani članci