Politika

DAN D ZA F BIH: Politička bomba iz SDP-a, ili podrška Nikšiću

Danas zasjeda Predsjedništvo SDP-a BIH. Prvi je to i reklo bi se lakši test za politiku koju je odabrao predsjednik Partije Nermin Nikšić sa najbližim saradnicima. Odluke koje treba da se donesu i potvrde na Glavnom odboru koji je već dugo obezglavljen ne određuju samo partijsku, već dobrim dijelom i sudbinu BiH.

Koliko je važna sjednica Predsjedništva SDP-a potvrdio je njihov aktuelni koalicijski partner predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

- Ako SDP u ponedjeljak ne potvrdi partnertsvo, to će biti politička bomba, istakao je Konaković gostujući u programu Face tv.

Ipak Konaković je uvjeren da njegov koalicijski partner neće mijenjati kurs i tako postati novi anker SDA nakon što je ova stranka prema njegovom mišljenju pogubila ostale, prije svega podršku predstavnika međunarodne zajednice.

- Ako SDP želi nekog drugog partnera, to je realno, ali neće, jer su svjesni posljedica, poručio je Konaković.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić svoj kurs ne mijenja, ali je kaže spreman poštovati većinu unutar SDP-a. On je kazao da svaki član SDP-a ima pravo iznijeti svoje mišljenje, ali da se na kraju moraju poštovati odluke organa stranke.

- U SDP BiH nijedna odluka nije takva da se ne može promijeniti, uz jake argumente i podršku većine. Podrška većine je ključni pojam. Kada se radi o značajnim odlukama stranke, ja ću u javnosti zastupati one stavove koje je odobrila većina, pa čak i ako su moji stavovi suprotni od toga. To je bit demokratije, poručio je Nikšić

Pod njegovim rukovodstvom i uz otvorene kritike da se organi stranke do sada nisu pitali Nikšić je pred sjednicu Predsjedništva stranke istakao i da je izabran teži put.

- Vjerovatno su u pravu svi oni koji tvrde da bi u toj kombinaciji, koristeći nezavidan položaj u kojem se SDA nalazi, SDP dobio znatno više funkcija nego što će dobiti u konstalaciji za koju smo se odlučili. Nekim strankama je ulazak u vlast cilj, a nekima je to sredstvo za provođenje politika i obećanja koje su dali građanima. Prihvatili smo taj teži put iako smo znali da to podrazumijeva i mukotrpne pregovore sa stankama koje su dobile manji broj glasova, ali imaju velike apetite i koje su, pri tome, sklone provokacijama i ucjenama da će otići sa strankama, koje smo mi odlučno odbili. Taj teži put smo prihvatili iako smo znali da ćemo zbog toga primati teške udarce, napade, optužbe i prijetnje od onih koji odbijaju prihvatiti poraz i koji su tako dugo u vlasti da im i sama pomisao na odlazak u opoziciju izaziva neopisiv strah i paniku. Naša dobra volja prema svima onima koji to ne znaju cijeniti, ima svoje granice“, napisao je NIkšić na svome FB profilu.

Da je situacija u SDP-u ozbiljna potvrđuju istupi predstavnika pojedinih kantonalnih i regionalnih organizacija ove stranke. U Banja Luci , Gradiški, Modrići je održane su vanryedne sjednicea Gradskih organizacija.

- Dajemo punu podršku predsjedniku SDP BiH Nerminu Nikšiću u zaključcima Predsjedništva SDP BiH u cilju hitnog formiranja Vlade FBiH čime će se okončati proces promjena koji je počeo uspostavom nove parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou. Dajemo punu podršku dosadašnjem radu članu Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću i tražimo od njega punu podršku za formiranje vlasti na nivou FBiH. Dajemo punu podršku novom sazivu Vijeća ministara BiH, a pogotovo kadrovima SDP BiH, te izražavamo naše zadovoljstvo činjenicom da je usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine. Zadužujemo članove Predsedništva SDP BiH iz Gradske organizacije SDP BIH Banja Luka da na sjednici koja je zakazana za ponedeljak traže sankcije shodno Statutu SDP BiH za pojedince koji su djelovali mimo odluka Predsjedništva SDP BiH, poručeno je iz RS-a

Iz Banja Luke je najavljena nova sjednica nakon što se završi sjednica Predsjedništva sa porukom "SDP BiH je partija čitave BiH, ili će tako biti, ili nikako!"

Uz Nikšića otvoreno je stao sarajevski SDP iako dosta kritika na odluke koje su se do sada donosile dolazi upravo iz te baze. Među onima koji su čini se nezadovoljni Nikšićevim radom je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Za sada se nije javno izjašnjavao o tome, važnije mu je bilo objasniti javnosti da iz kabineta nije sklonio sliku Alije Izetbegovića.

 

Povezani članci