Politika

BURA U ZE-DO KANTONU: Premijerka nije podnijela ostavku, slijedi smjena

Skupština Zeničko-dobojskog kantona sutra će i treći put zasjedati u proteklih devet dana, a na toj bi sjednici trebala biti i smijenjena Vlada ZDK kojoj je u prošlu srijedu izglasano nepovjerenje - najavio je za Fenu predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) ZDK-a Miralem Galijašević.

Nepovjerenje Vladi ZDK, na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić (Bosanskohercegovačka inicijativa - Kasumović Fuad), izglasalo je 20 zastupnika - SDA (11), Demokratska fronta (tri), Savez za bolju budućnost (dva), Narodni evropski savez (jedan) te tri samostalna zastupnika (Alen Kapković i Amela Granić, bivši zastupnici BHI-KF te Ivo Tadić, bivši član Hrvatske demokratske zajednice BiH). 

-Prema proceduri, predviđeno je da nakon izglasavanja nepovjerenja premijerka Amra Mehmedić podnese ostavku, nakon čega počinje procedura imenovanja mandatara nove Vlade ZDK. Međutim, ona nije podnijela ostavku pa će sutra u 11 sati ponovo zasjedati Skupština, kada će biti smijenjena aktuelna Vlada ZDK - naveo je Galijašević.

SDA, kako je kazao, još nije odlučila ko će biti mandatar za sastav nove Vlade ZDK, ali da će to vjerovatno obznaniti sutra.

Povezani članci