Politika

BEOGRAD NIJE "PAO": Velika bitka za Niš i Čačak

Opozicija u Srbiji je najavila da će moći formirati vlast u Nišu i Čačku, navodeći da su to sada slobodni gradovi, međutim i SNS Aleksandra Vučića tvrdi da imaju dovoljno za većinu.

Na osnovu 92 posto obrađenog uzorka u Nišu, SNS je osvojio 44,5 posto, "Dr Dragan Milić" 24,5 posto, "Biramo Niš" 15,8, "Ujedinjeni" četiri posto, "Dr Savo Manojlović“ četiri posto , Ruska stranka 1,2 posto.

Projekcija raspodjele mandata za Niš je 30 odbornika, 16 će imati grupa građana "Dr Dragan Milić", 10 mandata za "Branimo Niš", Ujedinjeni i "Dr Savo Manojlović" imaju po dva odbornika i ruska stranka jedan.

Sudeći po trenutnim rezultatima, prevagu za formiranje vlasti će odnijeti jedna ruke iz Ruske stranke.

 Aleksandar Vučić i SNS su proglasili pobjedu u Nišu, kao i u Čačku, gdje opozicija također tvrdi da bi mogla formirati vlast. Međutim, rezultati u Ćačku se ne čine na ruku opoziciji.

Uprkos tome, lider pokreta Dveri Boško Obradović tvrdi da SNS nije prešao potrebnih 50 posto. Opozicija pak navodi da je u ovom gradu bio veliki broj fantomskih glasača iz okolnih gradova kao što je Požega.

Predsjednik Srbije i član Predsedništva SNS-a Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju iz izbornog štaba naprednjaka da se ulazi u novu eru i da imaju otvoren mandat za sve što su tražili od naroda.

Istakao je da je zabiljeležena velika pobjeda i u Novom Sadu.

"U Beogradu ćemo imati 63 odbornička mandata, naša lista imaće 52 odsto glasova od onih koji su izašli, to je neverovatna pobeda, ubedljiva pobeda i u Novom Sadu", rekao je Vučić.

“Ono što je važno je da se čestita političkim protivnicima na velikom broju glasova u pojedinim lokalnim samoupravama“, dodao je Vučić.

Što se tiče rezultata u beogradskim opštinama, Vučić je rekao da su interesantni rezultati u dvije, a da će u ostalim imati većinu. Aktuelni gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je kazao kako bi opozicija mogla dobiti Vračar i Stari Grad, eventualno Novi Beograd od ukupno 17 beogradskih opština.

Izborna komisija u Srbiji je sinoć propustila pročitati preliminarne rezultate zbog toga što, kako navode, i dalje broje.

Povezani članci