Politika

AMERIKANCIMA JE SVEGA DOSTA: Čeka se Dodikov pogrešan korak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michaelom Murphyjem o trenutnoj političkoj situaciji i izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Bećirović je rekao da se opasna antidejtonska i antiustavna politika ne smije ignorisati i da nadležni organi moraju djelovati u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine, kao i konačnim odlukama Ustavnog suda BiH, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Ambasador Murphy je istakao da Sjedinjenje Američke Države neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje organa vlasti u entitetu Republika Srpska. Poručio je da su nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Također, sagovornici su naglasili da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne daju nikakvo pravo na otcjepljenje nijednom entitetu u Bosni i Hercegovini.

Ambasador je rekao da će SAD djelovati ukoliko bude pokušaja razbijanja Bosne i Hercegovine, te da će SAD braniti Dejtonski mirovni sporazum. Naglasio je da su entiteti RS i FBiH sastavni dijelovi države Bosne i Hercegovine i da ne postoje izvan države Bosne i Hercegovine. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH ne predviđaju nikakvo pravo na secesiju.

Bećirović je rekao da je u trenutnim okolnostima najvažnije zaštititi ustavni poredak Bosne i Hercegovine i zaustaviti destruktivnu politiku. Tokom razgovora  Bećirović je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci SAD-a Bosni i Hercegovini na njenom euroatlantskom putu. Također, rekao je da okolnosti u našoj zemlji, regiji i Evropi zahtijevaju snažniji angažman SAD-a za ubrzanje neophodnih reformi.

Član Predsjedništva BiH je istakao važnost zajedničkog djelovanja demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini sa SAD-om i drugim strateškim partnerima Bosne i Hercegovine u osiguranju funkcionalne i stabilne Bosne i Hercegovine.

Povezani članci