Politika

AMERIKANCI SPREMNI ZA AKCIJU: Ako padne IRB sve je gotovo

Vlast u bh. entitetu Republika Srpska nada se da je Investiciono-razvojna banka RS-a spas za pojedince i firme bliske Miloradu Dodiku, a čija se imena nalaze na američkoj crnoj listi. Iako je cilj ovakvog poteza jasan, vlast u RS-u tvrdi da IRB ne može propasti. S druge strane, teza onih koji sancije uvode potpuno je suprotna. Javne institucije nisu amnestirane od sankcija.

Još ranije je Milorad Dodik najavio osnivanje banke RS-a kao odgovor na američke sankcije. Sada se vlast odlučila na transformaciju IRB-a, tako što će ovoj banci omogućiti obavljanje poslova platnog prometa, rizikujući da se i ta institucija nađe na listi sankcionisanih. Bez obzira na upozorenja Američke ambasade u Bosni i Hercegovini da sankcija nije pošteđena nijedna institucija, vlast RS-a uvjerava da se IRB neće naći na crnoj listi.

„Moram reći građanima RS-a da imaju povjerenja i da ovo što se govori da će propasti IRB, da će doći u sankcije, to apsolutno nije tačno, kao što ni RS nije bankrotirala“, poručila je Zora Vidović, ministrica financija RS-a (SNSD).

„U procesu dobijanja dozvola i licenci od Agencije za depozite i Centralne banke BiH bit ćemo prinuđeni da potpišemo dokumente koji garantuju i OFAC listu. IRB neće moći otvoriti račun nijednom pravnom licu koje je na OFAC listi, niti fizičkom licu. S te strane nemamo problem da će IRB doći na udar bilo kakvih sankcija“, tvrdi Dražen Vrhovac, v. d. direktora IRB RS-a.

Ovo je početak kraja IRB-a, upozorava opozicija u RS-u. Vlast, kažu, žrtvuje najvažnije institucije u cilju zaštite pojedinaca.

„Bilo bi bolje da ste ovaj zakon nazvali Zakonom o Prointeru ili Zakonom o prvoj familiji RS-a, da su njihovi interesi zaštićeni i da ste spremni žrtvovati najvažnije finansijske institucije RS-a. Ponašate se kao guske u magli, ovo što radite je nedopustivo“, poručio je Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

„Pošto kažete da neće biti štete, ako se desi da IRB padne, da li će svi mladi ljudi koji imaju kredite iz IRB-a morati ih odmah vratiti“, pitao je Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NSRS-u.

Crnadak je ostao uskraćen za odgovor vlasti na ovo pitanje, ali imaju ga stručnjaci iz ove oblasti. Ako dođe do likvidacije IRB-a, sva kreditna potraživanja odmah bi došla na naplatu, objašnjava Siniša Vukelić, urednik portala Capital.ba.

 

„To bi za privredu bio veliki udar, jer IRB je od osnivanja do danas plasirao preko tri milijarde maraka kredita. Nije rizik samo u tome da IRB dođe pod sankcije, već možda i neke mikrokreditne organizacije, jer vlast RS-a je predvidjela da i mikrokreditne organizacije mogu obavljati platni promet, što neki tumače kao zaobilaženje američkih sankcija“, dodaje Vukelić.

U Centralnoj banci Bosne i Hercegovine kažu da nemaju informaciju o transformaciji IRB-a u RS-u. Napominju da licenciranje za obavljanje poslova platnog prometa vrše entitetske agencije za bankarstvo.

„Ovlaštena organizacija, licencirana za obavljanje poslova platnog prometa, može aplicirati za učešće u platnim sistemima Centralne banke BiH, uz napomenu da je za zvanično učešće u platnim sistemima centralne banke neophodno ispunjenje svih uslova propisanih Operativnim pravilima platnih sistema ove banke“, objašnjavaju iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Dok vlast u RS-u uvjerava da razloga za brigu nema, iz Američke ambasade poručuju da se sankcije mogu primjeniti na bilo koju instituciju, uključujući i banke u privatnom i javnom sektoru, koje pružaju bilo kakav vid podrške osobama i kompanijama sa OFAC-ove liste.