Nauka

NIKO NEMA ŠTO BOSNA IMADE: BiH najbogatija pitkom vodom u regionu, 71 voda na listi priznatih

Na Listi priznatih prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini objavljenoj u "Službenom glasniku BiH" nalazi se ukupno 71 voda, od čega je 35 prirodnih mineralnih i 36 prirodnih izvorskih voda, navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Jedanaest stolnih voda nalazi na Listi stolnih voda u Bosni i Hercegovini.

Inače, postupak priznavanja provodi Povjerenstvo za priznavanje prirodnih mineralnih i prirodnih izvorskih voda u Bosni i Hercegovini koje imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH, dok Rješenje o priznavanju na razdoblje od pet godina od datuma priznavanja donosi Agencija za sigurnost hrane BiH.

Uvjeti za priznavanje su zdravstvena ispravnost, odgovarajuća senzorna svojstva, zadovoljavanje zahtjeva geoloških, hidroloških fizičkih, fizičko-kemijskih i kemijskih ispitivanja, mikrobioloških ispitivanja na izvoru, te farmakoloških, fizioloških i kliničkih ispitivanja.

Inače, Ljudski.ba podsjeća kako je Bosna i Hercegovina zemlja sa najvećim količinama pitke vode po glavi stanovnika. BiH je sa 9,46 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika prva u regiji i sedma u Evropi. BiH je po vodnim resursima bogatija od mnogih zemalja svijeta uključujući Kinu, Njemačku i Sjedinjene Američke Države. U regiji jugoistočne Europe, odmah poslije BiH je Hrvatska koja ima 8,55 kubičnih metara vode po glavi stanovnika. Slijedi Albanija gdje je, prema podacima Svjetske banke, zabilježeno 8,36 prostornih metara pitke vode po glavi stanovnika. Na samom začelju su Makedonija s 2,61 i Srbija s 1,15 prostornih metara pitke vode po glavi stanovnika

BiH ima i veoma mnogo prirodnih i termalnih izvora, među kojima su neki veoma rijetki mineralni izvori npr. Crni Guber, Kulaši i Gračanica.

Postoji i značajan broj sumpornih izvora, od kojih su najpoznatiji Ilidžanski termalni sumporni izvori i termalna radioaktivna voda Fojnice.

Brojni prirodni izvori su obrađeni u geološkom, hidrogeološkom i fizičko–hemijskom pogledu i pored njih se nalaze stacionirani objekti za potrebe zdravstvenog turizma (Kulaši, Dvorovi, Gata, Višegrad, Kladanj, Tuzla, Olovo i druge banje).

Povezani članci