Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je nadležnoj službi Europske komisije zahtjev za registraciju "Gatačkog kajmaka iz mješine" oznakom podrijetla na razini Europske unije.
Zahtjev je prihvaćen i sukladno procedurama Europske komisije objavljen u Unijinom registru zemljopisnih oznaka (eAmbrosia) 11. rujna 2025. godine, izvijestili su u ponedjeljak iz Agencije.
Gatački kajmak iz mješine prethodno je registriran u Bosni i Hercegovini u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode, što je bio preduvjet za podnošenje zahtjeva za registraciju na razini Europske unije. To je, uz "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine", drugi proizvod iz Bosne i Hercegovine koji je u proceduri registracije oznake podrijetla na razini EU-a.
Nakon prihvaćanja i objave zahtjeva, Europska komisija ispituje zahtjev za registraciju, te provjera sadržava li potrebne informacije. U sklopu ispitivanja zahtjeva, Komisija od podnositelja zahtjeva može zatražiti sve potrebne dodatne informacije ili izmjenu zahtjeva, što može utjecati na trajanje postupka, pojašnjavaju iz Agencije.
"Gatački kajmak iz mješine" dobiva se zrenjem u ovčjoj mješini od termički obrađenog kravljeg mlijeka gatačkog autohtonog goveda. Proizvodi se od punomasnog kravljeg mlijeka bez dodavanja zgušnjivača, aroma i starter kulture, a jedini je dozvoljeni dodatak kuhinjska sol. Odlikuje se visokim sadržajem suhe materije, preko 70%, i sadržajem mliječne masti u suhoj materiji koja u gotovom proizvodu ne može biti manja od 85%, što proizvodu daje ujednačenu mazivu konzistenciju.
Proizvodnja "Gatačkog kajmaka iz mješine" duboko je ukorijenjena u kulturi i tradiciji gatačke općine, što potvrđuju usmena predanja ovoga kraja, muzejski primjerci oruđa korištenog u proizvodnji kajmaka, guslarske pjesme i pripovijetke. Prvi pisani podaci o autohtonim mliječnim proizvodima Balkana potječu s kraja XIX. stoljeća, a o proizvodnji "Gatačkog kajmaka iz mješine" s početka XX. stoljeća. Autohtona proizvodnja ovog kajmaka zadržala se do danas u malim planinskim gospodarstvima gatačke općine i predstavlja nematerijalno kulturno naslijeđe stanovništva ovoga kraja.
Podsjetimo, registracijom oznake zemljopisnog podrijetla "Livanjskog sira" na razini Europske unije, Bosna i Hercegovina je u studenom 2024. godine postala prva zemlja u procesu pristupanja EU iz naše regije koja ima prehrambeni proizvod upisan u registar oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije.