Kultura

DNEVNIK MLADE BH. ŽENE: Ritam života - Svjetski dan plesa

Ples svoje korijene vuče još iz davnina, od prapovijesti, preko vremena Starih Egipćana pa sve do ere Starih Grka i Rimljana.

Piše: Nikky M. (Ljudski.ba)

 Na svom početku bio je smatran svetim činom, bio je način povezivanja s prirodom i povezivanja čovjeka sa Svemirom. U mnogim drevnim kulturama plesači i plesačice su uživali poseban položaj u društvu i na svoj poziv bili su posebno pripremani tijekom odrastanja.

Plesu je pripisano božansko podrijetlo. U početku se plesalo samo u sklopu različitih obreda i ceremonija, a kasnije je ples poprimio zabavnu notu koju je zadržao i danas. Kao dugogodišnji plesač, ovaj dan, 29.04., mi je uvijek mio i ima posebno značenje u mom srcu. Ples je način na koji, ne samo da se povezujemo s drugima, nego se povezujemo i sami sa sobom. Ples nije samo sport, niti samo umjetnost, ples je savršen spoj i jednog u drugog. Ples je način na koji možemo razviti samopouzdanje, osjećaj pripadnosti i  načiniti ga dijelom svog identiteta.

viber image 2024 04 29 12 13 29 876

Kada upoznajem nove ljude i pitaju me tko sam, obično odgovorim sa: "Ja sam plesačica". Ples je postao dio mene i duhovno me ispunjava. Mnogo puta me je izvukao iz problema s mentalnim zdravljem, pružio mi je oslonac i dao mi je snagu da prebrodim svaku prepreku.

Na ovaj dan rođen je začetnik modernog baleta Jean Georgese Noverrea i zbog toga je UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI izabrao ovaj dan da postane Svjetski dan plesa. Ovaj dan je značajan za plesače i plesačice diljem svijeta jer slavi njihovu strast i ljubav prema plesu.

Ukazuje na različitosti plesnih stilova, ali ističe da ipak svi trebamo slaviti jedinstvo zbog ljubavi koju gajimo prema plesu. Ovaj dan treba poticati zajedništvo među plesačima, nasuprot rivalstvu i nadmetanju koje često prevladava. Za kraj ću vam još samo reći: "Plešite danas, plešite sutra, plešite zauvijek"